Facebookos trollhadsereget szervez Magyar Péter külföldi segítője

A Magyar Péterrel foglalkozó kritikus tartalmakat a közösségi médiában szinte azonnal elárasztják a baloldal új reménységét védelmező, agresszív kommentek. Kiderült, hogy távolról sem spontán, egyéni megnyilvánulásokról van szó, hanem Magyar külföldi segítői már hónapok óta szervezetten irányítanak egy valóságos trollhadsereget. A karmester az Egyesült Királyságban élő Láng Balázs, aki már a Gyurcsány-kormányban is fontos vezető tisztségeket töltött be. Mellette a régi baloldal számos szereplője bukkant fel Magyarék szerveződése mögött, a legfontosabb közülük a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos kör.

2024. 05. 10. 14:34
Láng Balázs (balra) Magyar Péter társaságában Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Facebookos trollhadsereget szerveznek Magyar Péternek a külföldi segítői. Az Egyesült Királyságban élő Láng Balázs és társai arra biztatják a Talpra Külföldön Élő Magyarok! nevű csoport tagjait a mellékelt képernyőfotók tanúsága szerint, hogy Magyar érdekei szerint árasszák el kommentekkel az őt megemlítő tartalmakat.

 

Álcivil köntösbe bújtatott trollkodás

A civilnek feltüntetett kommentek szervezése akkor vette kezdetét, amikor Varga Judit márciusban Hajdú Péternek adott interjút az exférje melletti hányattatásairól és a házassága árnyoldalairól. 

Láng akkor azt kérte a csoport tagjaitól, hogy Magyar Pétert támogató hozzászólásokat helyezzenek el az egykori igazságügyi miniszter oldalára, valamint a témáról szóló minden cikk alá.

 „Kérlek benneteket, hogy segítsük ebben a hollywoodi forgatókönyvért kiáltó drámában Pétert kommentekkel. Hajdu propagandaműsorának promója alatt is! (…) Mindenhol kommenteljetek a józan ész védelmében, ahol csak lehet. Köszi” – írta Láng egy bejegyzésben.

Menczer Tamásnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának a Magyar Péterrel kapcsolatos kritikusabb hangvételű bejegyzését is elárasztották kommentekkel Láng Balázs emberei. Hont Andrásnak pedig még azt a posztját is igyekeztek széttrollkodni, amelyben az újságíró ironikus stílusban fejtegette, hogy Tóta W. Árpád, a Hvg publicistája miként tömjénezte Magyar Pétert az egyik írásában. Láng a következőképpen riadóztatta az embereit: „Akinek engedi az aranytollú Hont úr, az bátran kommentálja. Borzalmas, amiket összahazudozik szegény. Bárcsak érteném, hogy egy ilyen »újságíró« miért az Átlátszó főmunkatársaként, és miért nem a Megafon véleményvezéreként dolgozik.”

 

Kiszervezett uszítás

Láng legaktívabb segítői közé tartozik Clarke Ágnes, aki például a brit nagykövetség Facebook-oldalára kért kormányellenes posztokat a csoportjuk tagjaitól. A trollkodásban Judit Rudas Price is Láng Balázs jobbkeze, aki egy posztban például egy egészen cinikus mondattal buzdított a kormány bejegyzése alatti agresszív kommentelésre: „(Gulyás) Gergő felépült, megszólalt. Szerintem értékeljük a buzgóságát, érezze a törődést ;).”

Mint korábban megírtuk, Láng Balázs igyekezett bekapcsolódni  Magyar Péter korteskedésének kommunikációs háttérfeladataiba, valamint a mozgósítást is magára vállalta.

 Láng néhány esztendővel ezelőtt még Márki-Zay Péterért rajongott, 2019-ben pedig az MSZP kampányának egyik kulcsembereként dolgozott. 2006–2008 között a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kommunikációs és PR-igazgatója volt, 2007-ben – vagyis szintén a Gyurcsány-kormány alatt – pedig a soha meg nem épült kormányzati negyedért felelős kommunikációs igazgatójaként tevékenykedett.

 

Baloldali panoptikum

Magyar Péter mozgalmában és körülötte számtalan másik baloldali figura tűnt fel a márciusi zászlóbontásuk óta. Legutóbb az derült ki, hogy a Magyar pártjának európai parlamenti listája 6. helyén szereplő Gerzsenyi Gabriella ellenzi a rezsicsökkentést, a migrációt pedig támogatja. 

De a Magyar körül felbukkanó balos figurák listája hosszan folytatható. Nagy Ervin színész-aktivista például Magyar harcostársaként szaval a baloldal új reménységének rendezvényein (a fenti videón: 1:20-1:36), de feltűnt körülötte az egykori MSZP-s botránypolitikus, Szabó Bálint, s támogatójaként coming-outolt a baloldali tüntetéseken rendszeresen feltűnő trágár tinédzser, Pankotai Lilli is. Magyar Péter még az ügyvédjének is egy régi baloldali figurát választott Bárándy Péter, a Medgyessy-kabinet egykori igazságügyi minisztere személyében.

 

Minden út Bajnaiékhoz vezet

Figyelemre méltó, hogy Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos kör több szálon is feltűnt Magyarék hátterében. Emlékezetes: a 2022-es választás előtt a DatAdat-cégcsoport az egyesült baloldal digitális kampányáért volt felelős, a guruló dollároknak is a legnagyobb haszonélvezője volt. Közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be, és lényegében az egész baloldal 2022-es kampányát ők bonyolították le.

Az egyik jele annak, hogy a baloldal új reménységének projektjében is jelen van a datadatos kör, az volt, hogy Magyar mozgalma honlapjának, a Taplramagyarok.hu-nak az adatvédelmi tájékoztatójában a cégháló két eleme is szerepelt egy ideig. 

A két cég később furcsa körülmények között eltűnt az adatvédelmi tájékoztatóból. Ám az időközben a dokumentum szerzőjeként feltüntetett Bárdos Barnabás személyén keresztül ugyancsak a Bajnai-féle céges holdudvar dereng fel. 

 

A székhely és ami mögötte van

Bárdos Barnabás egy további szempontból is kapcsolódási pont Magyarék mozgalma és a Bajnai-féle kör között. Ugyanis Bárdos és felesége nevére van bejegyezve a Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft. nevű cég, amelynek a tulajdonában áll az a II. kerületi, Kelemen László utcai lakás, ahova bejegyezték Magyar Péter szervezetét, a Legyél Te a Változás! Egyesületet. A Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft. egy offshore ügyben érintett ciprusi cég, a Burnack Holdings Ltd. egyik részvényese. Utóbbihoz a Bajnai Gordonhoz köthető Wallis Asset Management Zrt. több tagja is valamilyen módon kapcsolható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.