Így verte át Karácsony Gergely a budapestieket

Amint azt már megszokhattuk, a 2019-es kampányban Karácsony Gergely bőszen ígért, azonban a megválasztása óta eltelt csaknem öt évben a vállalásainak döntő többségét nem valósította meg. Ez történt a lakhatást érintő ígéreteivel is.

2024. 05. 02. 22:08
DK Kongresszus Dobrev Klára Karácsony Gergely Fotó: Mirkó István
Dobrev Klára és Karácsony Gergely a DK kongresszusán Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester kifejezetten ambiciózus ígéretekkel halmozta el a budapestieket 2019-ben a lakhatás tekintetében. Átfogó energetikai korszerűsítéseket, bérlakásépítési programot és a kollégiumi férőhelyek bővítésének támogatását ígérte. 

Karácsony Gergely lakhatással kapcsolatos programjának első pontja a Fővárosi Lakástársaság létrehozása volt. Ennek a szervezetnek – amely megfeleltethető a nemrég sebtiben, uniós forrásból létrehozott Fővárosi Lakácsügynökségnek – a feladata még sokkal szerteágazóbb volt Karácsony 2019-es programjában. A Lakástársaságnak kellett volna ugyanis felelnie a Fővárosi bérlakás-építési programért, valamint a közösségi célú nonprofit lakásépítésekért.

A lakástársaság számára átadjuk azokat a telkeket, amelyeken a Társaság (EU-s támogatásokra is építve) a nonprofit lakásépítési programot megvalósíthatja

– írta programjában a főpolgármester. Természetesen a tervekből nem lett semmi, a főváros nem kezdett bérházak építésébe az üres telkeken, mindössze a kampány kezdete előtt egy egykori újpesti iskolaépület átalakításába kezdett bele a főváros. 

Szintén célja volt Karácsony Gergelynek, hogy alapjaiban alakítsák és a főváros tulajdonában lakásállomány kezelését, karbantartását, bérbeadási rendszerét, illetve felújították volna a rossz állapotban lévő lakásokat. Sajnálatos módon azonban a program ezen pontja sem valósult meg, a főpolgármester mindössze a lakásügynökség megalapítása után kezdett érdemben foglalkozni a fővárosi lakásállománnyal, és ismét kilátásba helyezte az ingatlanok felújítását.

A főpolgármester átfogó szabályozás változtatást is ígért annak érdekében, hogy a rövid távú, turisztikai célú bérbeadások ne lehetetlenítsék el a budapestiek lakhatását. Emellett egy Budapesti Lakásügyi Tanácsot és a Fővárosi Lakásügyi Ombudsmant is létrehozta volna annak érdekében, hogy lakossági panaszokat és vitás helyzeteket vizsgáljanak ki. Azonban mindezen ígéretekből semmi sem valósult meg. 

Karácsony a 2019-es programjában kollégiumok létesítésének támogatására is ígéretet tett, majd pedig a megválasztása után, ha úgy tetszik, meghazudtolva saját magát, egy egykori kollégiumi épületet akart eladni a XI. kerületben. 

De a programjában ennél is tovább ment Karácsony Gergely, aki ígéretet tett a korábban leállított panelprogram újraindítására, és a panellakások energetikai korszerűsítésére is támogató pályázati keretet hozott volna létre. Mindezek mellett részben uniós forrásokra építve lehetővé tette volna, hogy a családok önerő és hitel nélkül növeljék otthonaik energiahatékonyságát szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével, a fűtés korszerűsítésével. 

A Fővárosi Városrehabilitációs Keret pályázati feltételeinek módosításával összekapcsoljuk a kerületi és EU-s forrásokból elérhető támogatásokat. A források nagyobb részét társasházak és önkormányzati lakóépületek felújítására fordítanánk, míg kiegészítő támogatást kapnának azok az egyéni tulajdonosok, akiknek a jövedelme nem teszi lehetővé a pályázati önrész megfizetését

– írta 2019-es programjában a főpolgármester, majd pedig, megválasztása után hátat fordítva támogatóinak, nem valósította meg a lakhatási válságot enyhíteni kívánó intézkedéscsomagot. 

A főváros lakásügynökségével kapcsolatban lapunk kérdéseket intézett a fővároshoz, amelyekből azt szerettük volna megtudni, hogy mennyire volt eredményes a szervezet első hónapja. A válaszokból kiderült, hogy mostanáig több mint 120 magánszemély jelezte egy formanyomtatvány kitöltésével, hogy a lakásügynökségen keresztül kívánja bérbe adni ingatlanját. 

Borítókép: Karácsony Gergely és Dobrev Klára (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.