Izrael megtámadására is emlékeztek az Élet menetén

A holokauszt áldozataira emlékező, huszadik alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak. A rendezvény szónokai megemlékeztek a tavaly október 7-i, Izrael elleni terrortámadásról, és az antiszemitizmus újraéledésének veszélyeire figyelmeztettek.

2024. 05. 05. 21:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Élet menetének vonulása az élen csaknem száz – elektromos kisbusszal utazó – holokauszttúlélővel indult el. A résztvevők a lezárt Rákóczi úton vonultak a Keleti pályaudvar főbejárata előtt felállított színpadig.

LAKATOS Péter; VERÕ Tamás
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete a beszédében arra figyelmeztetett:

A Hamász október 7-i terrortámadása Izrael ellen többletjelentést ad az idei Élet menetének. Most még fontosabb a fiatal generációk oktatása, arra kell inspirálni őket, hogy harcoljanak a rasszizmus, a megkülönböztetés és az igazságtalanság ellen.

Külön köszöntötte a megemlékezésen részt vevő holokauszttúlélőket, akik  – mint fogalmazott – legyőzték a halált élni akarásukkal. Megemlékezett az október 7-i, Izrael elleni terrortámadásról, amelyet egy egy napig tartó holokauszthoz hasonlított, és aggasztónak nevezte, hogy nemcsak a muszlim országokban, de a nyugati civilizáció nagyvárosaiban is tömegek ünneplik a Hamász gyilkos terrorakcióit.

Baruch Adler, a nemzetközi Élet menete szervezet igazgatóhelyettese elmondta: az Élet menetén évről évre részt vevők bizonyítják a jónak a gonosz erői feletti győzelmét. Megemlékezett az édesanyját bújtató ukrán falusi emberről, aki nap mint nap kockáztatta a saját és családja életét, hogy megmentse az ő édesanyjának az életét. Szólt az október 7-i terrortámadásról, süketítőnek nevezve a világ hallgatását az események után.

A „soha többé” ígérete üresen csengett a könyörtelen brutalitást látva – idézte fel, hozzátéve: a szabad világ polgáraiként szégyellni kellene magunkat, amiért tétlenül nézzük, ahogy a történelem ismétli önmagát.

A rendezvény kezdetén leleplezték a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren az 1944. május 15. és július 9. között elhurcolt és meggyilkolt 440 ezer magyar zsidó emlékére állított emléktáblát.

 

 

 

Borítókép: Az Élet menete (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.