Kánaánt ígért Karácsony, káoszt kaptak a budapestiek

Öt éve volt a főpolgármesternek a 2019-ben tett több mint 130 vállalása teljesítésére, azonban ezek döntő többségét Karácsony Gergely nem valósította meg. Ezt történt a köztereket érintő terveivel is, amelyek között alig találni olyat, amelyet megvalósítottak az elmúlt években.

2024. 05. 05. 5:55
KARÁCSONY Gergely; PIKÓ András; JÁMBOR András
Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző, 2019-es választási kampányban Karácsony Gergely nem fukarkodott az ígéretekkel. Azonban a megválasztása után terveit Karácsony Gergely látványosan az asztalfiókban hagyta. Ez történt a köztereket érintő fejlesztésekkel is. 

A főpolgármester programjának első pontjában általános forgalomcsillapítást és sebességcsökkentés bevezetését ígérte a főutak kivételével a város lakóterületein. 

Ezen vállalását a polgármester azonban nem valósította meg, helyette inkább a fővárosi utak forgalmi rendjének megváltoztatásával közlekedési káoszt okozott Budapest főútjain. Karácsony emellett a közlekedés biztonságának növelése mellett is hitet tett, azt állítva, céljuk, hogy egyetlen halálos kimenetelű vagy súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset se történjen Budapesten. Ez a terv azonban sajnálatos módon nem valósult meg, továbbra is rendszeresek a halálos kimenetelű balesetek Budapest útjain.

Karácsony Gergely az autósok mellett a járókelőkre is gondolt a programjában, akiknek ígéretet tett arra, hogy közterületi árnyékolókat fognak elhelyezni a tereken és valóban árnyékot adó megállókat létesítenek, hogy a nyári hőségben is használhatók legyenek a parkok. 

Megkezdjük az úgynevezett klímabiztos közterek kialakítását, ebben az összefüggésben is törekszünk a nagyarányú fásításra

– írta programjában a főpolgármester. Azonban ebből a vállalásából sem lett semmi, a fővárosi kezelésben álló közterületek ugyanis az elmúlt öt évben nem fejlődtek, hanem fokozatosan leépültek, és hajléktalanok otthonaivá váltak. 

Azonban volt a 2019-es tervei között olyan is, amit a főpolgármester megvalósított. Karácsony ugyanis vállalta, hogy városszerte ivókutakat és nyilvános mosdókat létesítenek és gondoskodnak azok folyamatos és kiszámítható működéséről. Azonban ezeknek az eszközöknek az üzemben tartásában már nem volt olyan sikeres Karácsony. A közvécék közül ugyanis mind a Blaha Lujza téren lévő, mind pedig a II. János Pál pápa téren található darabok rendszeresen üzemen kívül vannak. Amikor pedig éppen működőképesek, előszeretettel használják őket éjszakai menedéknek a hajléktalanok és a prostituáltak. 

A főpolgármester nem megvalósított közterekkel kapcsolatos ígéretei között van az is, amely szerint befogadó, mindenki számára használható köztereket alakítottak volna ki. Ennek jegyében felgyorsították volna a közterületek akadálymentesítését. Azonban ezek a beruházások sem valósultak meg, a köztereket sok helyen továbbra sem tudják használni a fogyatékossággal élő személyek. 

A legérdekesebb, és leginkább eget rengető ígéret azonban csak most következik. Karácsony Gergely ugyanis programjában azt állította, 

minden négyzetméter közterületről világossá tesszük, hogy ki a gazdája. Minden térnek és utcának tisztának és rendezettnek kell lennie!

Mindeközben az elmúlt években a főváros utcáit elöntötte a szemét, a karbantartások hiánya miattpedig folyamatosan romlik a közterületek állaga, minősége. Számos teret, parkot pedig elleptek a hajléktalanok. Az is rendszeressé vált, hogy a fővárosi kezelésű területeket az adott kerületi önkormányzat tisztítatt meg vagy újít fel. 

A közterületekkel kapcsolatos ígéreteknek azonban még itt sincs vége, Karácsony Gergely programjában kijelentette, a pesti alsó rakpartot fokozatosan átadják a sétáló, kerékpározó, rollerező embereknek. A budai alsó rakparton szükségszerűen megmarad még az autóforgalom, de 

úszóműveken és a hozzájuk vezető, sűrűn elhelyezett zebrákon ott is le lehet majd jutni a víz közelébe

Az úszóművek és a sűrűn elhelyezett zebrák azonban csatlakoztak az asztalfiókban heverő tervek sokaságához, miközben a budai alsó rakpart jó része továbbra is hozzáférhetetlen a budapestiek számára. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.