Harckocsik is lesznek a Ludovika Fesztiválon

Idén tavasszal is fesztivált szervez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A május 9. és 11. között zajló Ludovika Fesztivál programsorozat Budapest egyik legnagyobb tavaszi szabadtéri rendezvénysorozatának ígérkezik. Idén a szervezők koncertekkel, szabadegyetemi előadásokkal és családi programokkal várják az érdeklődőket az Orczy-parkban – számolt be róla lapunknak Szabó Anett, az NKE sajtófőnöke.

2024. 05. 06. 4:45
Ludovika Fesztivál, NKE, Szabó Anett, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ludovika Fesztivál ma már nem csupán az egyik legnagyobb budapesti tavaszi fesztivál, hanem az egyik legfontosabb szellemi és tudományos nemzetközi találkozási hely is. Az, hogy ez kimondható, sokak munkájának a gyümölcse. Szeretettel várunk mindenkit idén is, akit a „köz” civil és hivatásos szolgálatának minden szegmense érdekel, aki nyitott a legfontosabb hazai és nemzetközi témákra, és Budapest ma már egyik legszebb helyén, az Orczy-parkban egy fergeteges bulin jól szeretné érezni magát – mondta a Magyar Nemzetnek Szabó Anett, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) sajtófőnöke, akit a május 9. és 11. között zajló programsorozatról, a Ludovika Fesztiválról kérdeztünk.

Ludovika, NKE, Szabó Anett
A Ludovika Fesztivál szabadegyetemi programjának tematikáját idén a hazai soros EU-elnökség fókuszpontjai határozzák meg (Fotó: Teknős Miklós)

Az idén 14. alkalommal megvalósuló Ludovika Fesztivál legfontosabb célja, hogy betekintést nyújtson a hivatásrendek világába, a hivatásos szakmák életébe, közelebb hozza a tevékenységüket a szélesebb közönséghez, valamint bepillantást engedjen az NKE oktatási és kutatási tevékenységébe – árulta el Szabó Anett.

 

Magyar szempontból legfontosabb kérdések a Ludovika Fesztiválon

– Természetesen nem titkolt célunk a felhőtlen szórakozás is, erről a legnépszerűbb zenei előadók gondoskodnak, és a gyerekek sem maradnak élmények nélkül, ugyanis a családi nap számos izgalmat rejt számukra  – fogalmazott. Kifejtette: május 9-én és 10-én a Ludovika Szabadegyetem programsorozaté a főszerep, az időszerű és valamilyen formában mindannyiunkat érintő tematikájú előadások, kerekasztal-beszélgetések és viták során hazai és nemzetközi szakemberek fejtik ki gondolataikat.

– Júliustól hazánk második alkalommal tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Magyarország egy korábbi rendkívül sikeres elnöki ciklus után már tapasztalattal vág neki a feladatnak, ugyanakkor lényegesen bonyolultabb viszonyok közepette. Adott volt tehát, hogy a Ludovika Fesztivál szabadegyetemi programjának tematikáját idén a hazai soros EU-elnökség fókuszpontjai határozzák meg.

A témák között hangsúlyos szerepet kap a bővítéspolitika, a versenyképesség erősítése, a demográfiai kihívások, a védelempolitika, valamint az illegális migráció következményei

– tette hozzá. Mint fogalmazott: a 2024-es elnökségre való felkészülésről, a várható kihívásokról és lehetőségekről, a magyar szempontból legfontosabb szakpolitikai kérdésekről több mint ötven előadás és panelbeszélgetés során közel száz nemzetközi és hazai előadó fejti ki véleményét.

 

Neves nemzetközi és hazai előadók

Szabó Anett elmondta: a rendezvényre olyan nemzetközileg elismert szakembereket várnak, mint

  • Michael Anton, a Hillsdale College oktatója és tudományos munkatársa, a Claremont Institute vezető munkatársa, a Trump-adminisztráció korábbi nemzetbiztonsági tisztviselője, aki az orosz–ukrán háború hatására megváltozó világrendről fog beszélni.
  • Angela Vidal Gandra da Silva Martins, Brazília korábbi családügyi minisztere a család jövőformáló szerepéről tart majd előadást.
  • A nyugat-balkáni régió uniós csatlakozásának kérdését olyan szakértők vitatják meg például, mint Dzevada Susko, a szarajevói egyetem professzora vagy Diana Mjeshtri, az albán Impact Innovation Institute elemzője.
  • Hangsúlyos téma lesz az illegális migráció kérdése, ezzel kapcsolatban Juan Ángel Soto Gómez, a Fortius Consulting alapító igazgatója, Mark Krikorian, a Center for Immigration Studies ügyvezető igazgatója, illetve Tibor P. Nagy nagykövet, a Trump-kormányzat korábbi afrikai ügyekért felelős helyettes államtitkára fejti ki nézeteit.
  • A demográfiai kihívások kérdéskörével foglalkozik majd mások mellett Louise Perry brit újságíró, író Doug Stokes brit akadémikussal vagy Mary Harrington brit újságíró.
  • Versenyképességi témakörben megkerülhetetlen az űrverseny kérdése – kapcsolódóan az NKE-n folyó oktatói, kutatói munkához –, így részt vesz a fesztiválon Christian H. M. Ketels, aki a Harvard Business School tudományos főmunkatársa.
  • Védelempolitikai témában pedig egyebek mellett a NATO jövőjéről beszélget majd Sumantra Maitra, az American Ideas Institute kutatási igazgatója.

Az NKE sajtófőnöke kifejtette: a hazai előadók névsora is széles körű:

  • Az NKE oktatói és kutatói mellett mások mellett Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával,
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel,
  • Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel,
  • Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkárral,
  • Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral,
  • Győri Enikő európai parlamenti képviselővel,
  • Martonyi János korábbi külügyminiszterrel,
  • Palkovics Lászlóval, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatójával,
  • Kósa Ádám európai parlamenti képviselővel, a foglalkoztatási és szociális bizottság magyar tagjával és 
  • Kajári Ferenc altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesével

személyesen találkozhatnak a résztvevők.

 

Páncélozott jármű, buli, részvétel

AZ NKE sajtófőnöke arról is beszélt: az intézmény számára fontos a hagyományőrzés, amelynek egyik meghatározó mozzanata a Ludovika Fesztivál keretében tartott száznapos ünnepség, amely az augusztus 20-i ünnepélyes tisztavatás előtti utolsó lépcsőfok. Május 11-én, szombaton, a családi napon a szélesebb közönség is betekintést nyerhet az egyes hivatásrendek világába: honvédségi és rendészeti programok széles kínálata várja az érdeklődőket, akik

a Ludovika Campuson testközelből megtekinthetik például a Gidrán többcélú páncélozott járművet vagy a PZH 2000 önjáró löveget, de a katonai kibertér, valamint a kiberhadviselés rejtelmeibe is bepillanthatnak, illetve egy tűzszerész robotot is megismerhetnek.

A szabadegyetemi programokban gazdag pénteki napot az esti koncertek koronázzák meg. Ennek jegyében a Tóparti színpadon legnépszerűbb zenei előadók közül fellép Áron „Apey” András, Kovács Julcsi és zenekara, valamint a Kollányi Akusztik és Galambos Péter is.

A Party Sátorban T. Danny, DJ Sterbinszky, Náksi, DJ Bréda Bia gondoskodnak a fergeteges hangulatról.

Szombaton viszont a gyerekkoncerteké lesz a főszerep, a kicsik és nagyok meghallgathatják Szalóki Ágit és a PASO Kidset, valamint fellép a Ludovika Big Band és a Pénzügyőr Zenekar is. Szabó Anett felhívta a figyelmet: a Ludovika Fesztivál valamennyi programja ingyenes, de május 9-én és 10-én, a szabadegyetemi programokon való részvétel, valamint a Party Sátor koncertjeire történő belépés a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött.

További információ a fesztivál honlapján érhető el.

Borítókép: A 2022-es Ludovika Fesztivál (Forrás: NKE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.