Mutatjuk az idei magyarérettségi feladatait

A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból állt.

Forrás: Origo2024. 05. 06. 18:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, megkezdődött a 2023/2024-es tanév érettségi vizsgaidőszaka. Elsőként múlt pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákat írták, majd május 6-án, ma következett a magyar nyelv és irodalom – közölte az Origo. A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tartott. A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból állt.

 

Nem volt könnyű, de nem is lehetetlen

Véget ért a mai magyar érettségi, aminek az első része, vagyis a szövegértési-nyelvtani feladatsor és az irodalmi teszt több kifejezetten nehéz feladatot is tartogatott. 

Kódexek, könyvek, átkok, leíró grammatika, korszakok, Antigoné, Ady Endre és kifejezetten nem diákbarát szerzők vagy épp feladatok 

– ezekről kellett számot adniuk a ma vizsgázó diákoknak. A második feladatban Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kellett elemezniük középszinten, akik viszont nem műelemzést választottak, azoknak Babits Mihály költészetéről kellett egy általános témakifejtő esszét írniuk. 

A Mandiner által megkérdezett pedagógus szerint az idei magyarérettségi se könnyebb, se kifejezetten nehezebb nem volt, mint a korábbiak. Lózsi Tamás, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának egyetemi adjunktusa az érettségit elemezve felidézte, hogy a tavalyi vizsgasorban még szerepelt a gyakorlati szövegalkotás, ehhez képest most egy irodalmi teszt került be az első feladatsorba.

Ez nem érhette meglepetésként a diákokat, régóta tudni, hogy ez lesz a követelményrendszer. Arról lehet vitatkozni, mennyire jó ez a változtatás vagy mennyire nem

– tette hozzá az egyetemi tanár, aki személy szerint sajnálja, hogy kikerült a gyakorlati szövegalkotás, ami vagy érvelés volt vagy egy ajánlólevél megírása, mert Lózsi Tamás szerint ezek a feladatok fontos kompetenciákat mértek.

Ezzel szemben most ugye van egy irodalmi teszt tulajdonképpen, ami más jellegű tudást mér

– vélekedett. Az első feladatban szereplő megoldandókról, amelyekben Antigoné és Ady is szerepelt, Lózsi Tamás úgy véli, hogy ezek a törzsanyaghoz tartozó témák. 

A magyarérettségi első részének nem hivatalos megoldásait ide kattintva a második részét pedig ide kattintva lehet megnézni. A hivatalos megoldókulcs kedd reggel lesz elérhető az Oktatási Hivatal honlapján – írta az Origo.

 

A héten jön a többi tárgy

Holnap, azaz május 7-én, kedden matematikából középszinten 69 047-en, emelt szinten 6616-an érettségiznek. Május 8-án, szerdán történelemből középszinten 68 802, emelt szinten 7679 diák vizsgázik. Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 9-én, csütörtökön angol nyelvből középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en adnak számot tudásukról, május 10-én, pénteken német nyelvből középszinten 7772-en, emelt szinten 2332-en érettségiznek. Az írásbeli vizsgák május 27-ig tartanak.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik. A vizsgák jogszabályban rögzített időpontjai elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5. és 12., a középszintű szóbelik június 17. és július 3. között lesznek. Orbán Viktor miniszterelnök egy videóval bátorította a diákokat az érettségi előtt.

Borítókép: Ma kezdődtek a 2024-es érettségi vizsgák (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.