Nagy segítséget kapnak az állatvédő szervezetek

Pályázni azon szervezetek tudnak, amelyek állatvédelemmel vagy mentő-, segítő- és vakvezető kutyákkal foglalkoznak.

Forrás: MTI2024. 05. 06. 17:03
Sukoró, 2023. május 4.
Berkényi Tamás állatorvos macskabaglyot kezel a Sukorói Vadmadárkórházban 2023. május 4-én. A több mint 25 éves múltra visszatekintõ kórházban tavaly száz faj mintegy ezer sérült példányát gyógyították, amelyek közül több mint hatszáz madarat sikerült visszajuttatniuk a természetbe.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása – közölte Ovádi Péter kormánybiztos az MTI-vel.

A pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 300 ezer forinttól tízmillió forintig terjedhet,

pályázni pedig azon szervezetek tudnak, amelyek állatvédelemmel vagy mentő-, segítő- és vakvezető kutyákkal foglalkoznak – hangsúlyozta az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. Hozzátette: az elnyert összeget a pályázó a működéséhez és programjaihoz kapcsolódó költségekre is felhasználhatja, továbbá ivartalanításra és állategészségügyi szolgáltatásra is fordíthatja, valamint állatmenhelyként vagy természetvédelmi mentőközpontként szolgáló saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan fejlesztését, férőhelybővítését is finanszírozhatja belőle.

Igyekeznek figyelmet fordítani az ivartalanítás támogatására is, ezért a társállatokkal foglalkozó szervezetek esetében az igényelt támogatási összeg húsz százalékát kötelezően ivartalanítási költségre kell fordítani, a vadállatokkal, haszonállatokkal és mentő-, segítő- és vakvezető kutyákkal foglalkozó szervezetek esetében pedig minimum húsz százalékot kötelezően állategészségügyi szolgáltatási költségre kell hasznosítani – ismertette a kormánybiztos. Hozzátette: pályázni május 21-én 14 óráig lehet a lebonyolító Bethlen Gábor Alap Zrt. honlapján lehetséges.

Már 2002-ben is írtak ki 500 millió forintos keretösszegű pályázatot a civileknek, amelyből mind a 187 érvényes pályázatot benyújtó szervezet nyert, 2023-ban pedig a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal 123 millió forintot fordítottak többek között civil ernyőszervezetek támogatására, valamint nehéz helyzetekben – tűzeset, baleset – gyorssegélyt nyújtottak számukra – idézte fel Ovádi Péter.

Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezek áldozatos munkáját mind anyagilag, mind erkölcsileg megbecsüljük

– fogalmazott a kormánybiztos. Hozzátette: kölcsönös segítségnyújtáson alapuló kapcsolatot sikerült kialakítani a civil szervezetekkel, a véleményüket mindig kikérik, és kiemelten számítanak a gyakorlati tapasztalataikra is. Az adminisztrációs terheket a minimumra igyekeztek csökkenteni, és megerősítették az elektronikus ügyvitel lehetőségét is.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.