Újabb lépés történt a magyar hadiipar fejlesztésében

A honvédség és a Gripeneket gyártó SAAB megegyezett a közös munka lépéseiben.

Forrás: MTI2024. 05. 02. 17:13
Litvánia, 2022. szeptember 21.
A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászrepülõgépei gyakorló elfogást hajtanak végre Litvánia légterében 2022. szeptember 21-én. A magyar kontingens harmadik alkalommal védi a balti országok légterét.
MTI/Ujvári Sándor
Forrás: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkötötte a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozatot a Honvédelmi Minisztérium (HM) felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nzrt. (VIKI) és a Gripeneket is gyártó SAAB svéd vállalatcsoport – közölte az MTI.

A VIKI kijelölt vezérigazgatója, Deme László helyettes államtitkár tárgyalt a SAAB vállalatcsoport vezetőségével, és egyeztették a svéd konglomerátummal való közös munka konkrét lépéseit a kiterjesztett valóság (XR) technológiák területén azonosított együttműködési pontok mentén – mondta el Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

– A HM és a SAAB között márciusban aláírt megállapodás alapján mesterséges intelligenciát alkalmazó kiválósági központ jön létre

– emelték ki. Hozzátették: a svéd fél részt vesz többek között a Magyar Légierő harcászatirepülő-képessége, illetve az azt támogató üzemeltetési kapacitások virtuális kiképzési szükségleteinek fejlesztésében is. Ehhez kapcsolódóan a magyar részről a VIKI által koordinált központban pilotprojektként indul el a mesterséges intelligencia alkalmazásával támogatott karbantartási képzés.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.