Vasárnap tartják Budapesten az Élet menetét

A szervezők emlékprogramokkal készülnek.

Forrás: MTI2024. 05. 04. 18:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap tartják az Élet menetét Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező menet 15 órakor indul a Dohány utcai zsinagóga elől a Keleti pályaudvarhoz – közölték a szervezők.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette: a program a Dohány utcai zsinagóga előtt a holokauszt 80. évfordulója alkalmából elhelyezett emléktábla avatásával kezdődik. A Keleti pályaudvarra tartó menet élén közel száz holokauszt-túlélő halad majd elektromos autókkal – mondta.  Az idén 20. alkalommal megrendezett Élet menetén megemlékeznek majd a tavaly október 7-i izraeli terrortámadás áldozatairól is.

A Keleti pályaudvarról még aznap este az alapítvány szervezésében 500 fiatal utazik vonattal Lengyelországba a nemzetközi Élet menetére, és a magyarországi programon részt vevő holokauszt-túlélők közül 21 a fiatalokkal tart – mondta Gordon Gábor.

 

A kormány támogatja az emlékprogramokat

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: a kormány tisztában van az akkori kormányzat bűnével és a jelenkori felelősségével. Ezért is támogatja különösen a Holokauszt 80 emlékév programjait. Hangsúlyozta: az Élet menete azt üzeni, hogy az emlékezés fontos, és a holokauszt borzalmaira emlékezve összefacsarodik az ember szíve, mégis ünnepelni és élni kell az életet.

A programon a tervek szerint beszédet mond mások mellett Baruch Adler, a Nemzetközi Élet Menete Szervezet ügyvezető igazgatója, Ifat Ovadia Luski,  a Zsidó Nemzeti Alap elnöke és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete.

Michel Gourary, a Nemzetközi Élet Menete Szervezet igazgatója arról beszélt: – A nemzetközi Élet menetén, az Auschwitz és Birkenau közötti úton 36 év alatt több mint 300 ezer emlékező sétált végig. 

A nemzetközi szervezet legfőbb célja a fiatalok, elsősorban a nem zsidó fiatalok oktatása és nevelése. Az idei nemzetközi meneten 3200 diák vesz részt szerte a világból. Michel Gourary kiemelte: A magyar alapítvány a legaktívabb társzervezetük, és megköszönte a munkájukat, valamint köszönetet mondott a magyar kormánynak is a támogatásért.

Borítókép: Az Élet Menete Alapítvány vonulása (Forrás: Facebook/Az Élet Menete Alapítvány)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.