263 utastájékoztató készüléket helyeznek ki Budapesten

2013. április 10., szerda 20:47

Megkezdte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Futár (Forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer) programhoz kapcsolódó utastájékoztató táblák kihelyezését Budapest több pontján.

A BKK szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint városszerte 263 új utastájékoztató készüléket helyeznek ki. Eddig 64 helyszínen állították fel az ezeket tartó oszlopokat, és egy részükön már a kijelzők is ott vannak. A kijelzők májustól-júniustól már működőképesek lesznek, a járat számát, útirányát és a megállóba érkezésig várható időt jelzik, s a várható forgalomkorlátozásokról, forgalmi zavarokról is tájékoztatják majd a várakozókat szövegesen és hangban is.

A BKK utastájékoztató oszlopa egy villamosmegállóban
A Budapesti Közlekedési Központ információs oszlopa egy villamosmegállóban
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A helyszínek kiválasztásánál fontos szempont volt a BKK közlése szerint a nagy utasforgalom, de a szakemberek a területi elosztást is figyelembe vették, így minden kerületben és néhány agglomerációs településen is lesznek kijelzők.

A projekt keretében 2295 járművön helyeznek el egyebek között fedélzeti számítógépet, jeladót, amely segítségével lehetővé válik a valós idejű, gps-alapú nyomkövetés, így a diszpécserek folyamatosan szabályozhatják a felszíni járművek közlekedését, és az utasok tájékoztatása is pontosabbá válik.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Mint egy régi Trabant: méltatlan állapotok a dél-pesti centrumkórházban

Elavult műszerek, lepusztult épületek, menekülő szakszemélyzet. Siralmas a helyzet.

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.