330 millióból félmilliárd: elszabadultak a költségek az uszodaberuházásnál

2017. szeptember 22., péntek 11:39, frissítve: péntek 15:33

Bár az országszerte épülő méregdrága stadionok és a túlárazott vizes világbajnokság költségei mellett nem annyira feltűnő, de egyes vidéki települések beruházásainak költségei is érthetetlen módon elszabadulhatnak. Ennek ékes példája a Baranya megyei Sásdon épülő tanuszoda, ami eredetileg 330 millió forintba került volna, ám úgy tűnik, a fejlesztés a félmilliárd forintot is meghaladhatja.

Az eredetileg az idén szeptemberi átadással tervezett – valójában vélhetően jövő tavaszra elkészülő – beruházás fejleménye, hogy feltehetően egy az eddigi tervekben nem szereplő kutat is kell majd fúrni. Méghozzá azért, hogy az észak-baranyai kisvárosban időről időre ne alakuljanak ki súlyos víznyomásproblémák. E nem hivatalos információról Berkecz Balázs pécsi politikus, az Együtt alelnöke tájékoztatta a Magyar Nemzetet.

Ugyanakkor a településmérnök végzettségű Berkecz forrásai szerint még nem dőlt el véglegesen, hogy tényleg megépítik-e a kutat, vagy vállalják az eredeti tervek megvalósítását. A mindennapokban ugyanis nem jelentene problémát a kisvárosban a tanuszoda működtetése, de attól félnek, hogy a medence újratöltésekor már legfeljebb csak csordogálna a víz a csapból a sásdi háztartásokban. Márpedig időről időre szükséges teljes vízcserét végrehajtani. A tanuszoda kútja a tervekben nem szerepelt, így a költségvetésben sem, vagyis ha az észszerű megoldást választják – tehát a kút megépítését –, drágulni fog a projekt, magyarázta Berkecz. A kút ára a domborzati viszonyoktól függően 30–110 millió forint lehet. De ez még nem minden, ennél érdekesebb ügy miatt tett feljelentést a politikus öt hónapja. Még márciusban a Magyar Narancs írta meg ugyanis azt, hogy úgy nyertek januárban 100 millió forintot uniós pályázaton a kormánytól a sásdi tanuszoda energetikai korszerűsítésére, hogy még tavasszal is csak egy gödör állt a tervezett uszoda helyén. A pénzt megújuló energiaforrás hasznosításának lehetőségével való épületenergetikai fejlesztésre ítélték meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felkérésére alapított állami tulajdonú Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Kft. részére. A minisztériumban erről korábban azt mondták, az uszodaépítési pályázatban nem követelték meg a kivitelezőtől, hogy megújuló energiával működtesse az épületet, csupán azt, hogy a későbbiekben alkalmas legyen rá. Kívánalom azonban, hogy a fenntartás költséghatékony legyen, ezért szerintük nincs akadálya a továbbfejlesztésnek – s persze semmi probléma sincs a fel sem épült uszoda korszerűsítésére megítélt százmillióval sem.

Berkecz Balázs a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen közokirat-hamisítás, hamis magánokirat felhasználása, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és hanyag kezelés miatt tett feljelentést. Az ügy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságához került; néhány napja ők értesítették arról a politikust, hogy öt hónap nyomozás után bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.22.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

x
Rendkívüli hír