4 év, 430 ezer gyermek

2012. szeptember 19., szerda 06:25, frissítve: szerda 09:07

Átfogó közoktatási környezeti nevelési program indul, amelynek célja, hogy új fejezetet nyisson a hazai környezetkultúra és környezetetika területén.

A Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (Kokosz), valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által indított program keretében négy év alatt csaknem 430 ezer óvodáshoz és diákhoz jut majd el a szakemberek által összeállított tananyag, közülük mintegy 14 ezer gyerek vehet részt erdei iskolai vagy óvodai foglalkozáson.

A tananyagfejlesztéssel 27 500 pedagógusnak, környezeti nevelőnek nyújtanak segítséget a jövő generáció szemléletformálásához. A program – mint írták – megalapozza és továbbfejleszti a fenntartható életmód és az ehhez szükséges viselkedésminták elsajátítását, gyakorlatba átültetését, továbbá tartalmazza az európai természetvédelem sarokkövének számító Natura 2000 hálózat népszerűsítését és a döntéshozók szemléletének formálását is.

A kezdeményezés elindítói különösen fontosnak tartják azoknak a csoportoknak a képzését, amelyek hivatásuknál fogva szoros kapcsolatban élnek a természettel és a védett területekkel. A program így 25 ezer gazdálkodó ismeretének bővítését is célul tűzte ki. A Natura 2000 területek szerepének hangsúlyozására a partnerek kampányt dolgoztak ki, multimédiás kiadványok készülnek, és megújul a natura.2000.hu oldal is.

Mécs Csaba, a Kokosz elnöke hangsúlyozta: a program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményez az erdei iskolai szolgáltatók és a pedagógusok között, ezzel több ezer gyereknek biztosítva a gyakorlati tapasztalatok megszerzését.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.