65 ezer embert érintenek az újabb családi támogatások

2013. november 7., csütörtök 16:15, frissítve: csütörtök 16:19

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten. Soltész Miklós egy konferencián elmondta, négy konkrét intézkedésről döntöttek a gyed extra keretében.

Így a gyes és a gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében – jelentette be Soltész Miklós
Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében – jelentette be Soltész Miklós.
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot fordítanak rá a jövő évi költségvetésben. Ebben nincs benne az ugyancsak január 1-jével induló kiterjesztett adó- és járulékkedvezmény-rendszer 50 milliárd forintos összege, amely az érintett családoknál maradhat jövőre.

Diplomás gyed

A bevezetendő diplomás gyeddel lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait.

Tudjon meg többet!
A családok érdekében hozott intézkedésekről ide kattintva tájékozódhat.

A diplomás gyed érinti egyrészt a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet.

Gyermekvállalásra ösztönöznek

A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel; így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után (az első három évben eddig sem kellett fizetniük semmit).

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Hozzátette: az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

Soltész Miklós arról beszélt, az intézkedésekkel a kormány célja az volt, hogy megerősítse a gyermekes családokat és további gyermekvállalásra ösztönözzön. Jelezte azt is, az intézkedések kidolgozásakor több európai ország gyakorlata mellett a Népesedési Kerekasztal és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom javaslatait is figyelembe vették.

Köszönet

A Fidesz szerint teljesen új családtámogatási rendszer jön létre Magyarországon a kormány legutóbbi döntése nyomán. Zsigó Róbert, a nagyobbik kormánypárt szóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a visegrádi frakcióülésen hozott politikai elhatározástól számított két hónapon belül megszületett a döntés a gyed extra bevezetéséről.

A szóvivő köszönetet mondott az elvégzett munkáért és kiemelte: a családokat segítő csomagnak több része van. A kiskeresetű családok adóját 2014 január 1-jétől tovább csökkentik és így a nettó fizetésük tovább emelkedik. Az erről szóló törvényjavaslat az Országgyűlés előtt van, és várhatóan két hét múlva döntés is születik. Emellett a gyermekeket vállaló fiatalokat úgy is segíteni kívánják, hogy a diákhitel egy részét átvállalja a kormány. A jövő évi büdzsében ennek a fedezete, mintegy 4 milliárd forint, rendelkezésre áll – mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a harmadik vállalás volt a gyed extra bevezetése, amely egyszerre segíti a kisgyermekes édesanyákat pénzügyileg és a foglalkoztatásukat is. Ezzel egy teljesen új családtámogatási rendszer jön létre két hónap múlva – rögzítette.

Még nem elég

Orbán Viktor már délelőtt utalt arra, hogy a kormány szerdai ülésén döntött az úgynevezett gyed extra bevezetéséről. Soltész Miklós államtitkár korábban úgy nyilatkozott: annak érdekében, hogy a családok minél több gyermeket vállaljanak, nem elég önmagában az adókedvezmény, a gyed extra bevezetése, a kisgyermekes egyetemisták diákhitel-kedvezménye vagy a családbarát munkahelyek létrehozása. Egyfajta lelki segítségnyújtásra is szükség van.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.