80 ezer utast veszíthet a vasút az új menetrend miatt

MNO

2009. január 4., vasárnap 13:03

A változásokat a költséghatékonysággal indokolják, de van, ahol a helyi Volán már lecsapott az átpártolni szándékozó utasokra. Szekszárd és Budapest között megszűnt a közvetlen intercity-kapcsolat, a busztársaság pedig megháromszorozta járatai számát. Komárom és Révkomárom között viszont mostantól sem busz, sem vonat nem jár.
Két közvetlen intercity közlekedett Budapest és Szekszárd között a régi menetrendben. Az újban átszállás nélkül nem lehet eljutni a tolnai megyeszékhelyről a fővárosba. A menetidő legalább két és fél óra a 150 kilométeres távon, de van, amikor a duplája.

A MÁV 80 ezer potenciális utast veszíthet, egyes buszjáratokon a helyi Volán-társaság már megtriplázta a kocsik számát. Szekszárd polgármestere a vasúti menetrend felülvizsgálatát kérte Molnár Csaba közlekedési minisztertől. Horváth István attól tart, a közvetlen összeköttetés megszüntetése csak az első lépés volt a vasúti járatok megszűnéséhez. A buszpályaudvaron azonban a Volán-társaságoknak már pluszjáratokat kell bizonyos időpontokban beállítani, mert akkora igény van rájuk – tette hozzá.

A szlovákiai és a magyarországi Komárom között nem közlekedik busz, és december közepe óta vonat sem. A vasúti közlekedés leállítását a költséghatékonysággal magyarázzák.

„Itt az volt a gond, hogy egy-egy járat közlekedett egy napon, ami persze az emberek érdeklődését nem keltette fel, tehát – állítólag – a megszüntetés oka a kihasználatlanság volt. Erre javasoltuk azt, hogy akkor próbáljuk meg bevonni az itt élőket egy közös menetrend készítésébe” – nyilatkozta Molnár Attila, a Fidesz frakcióvezetője a komáromi helyzetről.

A révkomáromi városvezetés – a komáromival egyetértésben – már felvette a kapcsolatot a Vértes Volánnal és a MÁV-val. A helyi politikusok szeretnék, ha a közösségi közlekedés újraindulna a város hajdani újraegyesítésének 70. és a schengeni csatlakozás első évfordulóján észak- és dél-Komárom között.

(hírTV)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.