A 21 milliós parkolási hiány sem fájt Bácskai Jánosnak

2017. november 10., péntek 10:25, frissítve: péntek 15:09

Elnézően kezeli Ferencváros a helyi parkolási társaság tartozásait, legalábbis ez derül ki a Baranyai Krisztina, a kerület nemrég elbocsátott ellenzéki képviselője által megosztott dokumentumból.

A júliusi szerződést a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. (Fev IX) kötötte a Fer-Park 2010-zel – és egyértelműen tartalmazza, hogy a parkolási cég 21 milliós elmaradást hozott össze pótdíjas és pótdíjon kívüli bevételekből; Baranyi Krisztina szerint ez egyhavi elmaradást jelentett.

A városfejlesztő ennek ellenére vállalta, hogy ha a Fer-Park 2010 legalább öt hónapon keresztül havi 3,5 millió forintot befizet a főváros és a kerület számláira, akkor továbbra is kifizetik nekik a havi szolgáltatási díjat – ami júniusra csaknem 80 milliós összeget jelentett.

A szerződést aláírta Bácskai János ferencvárosi polgármester is. Az üggyel kapcsolatban nem mellékes az a tény, hogy a Fer-Park hét éve áll szerződésben a IX. kerülettel. A cég korábbi ügyvezetője – a Fer-Park ügyeire céghálóján keresztül ma is rálátó B. Imre – pedig sajtóértesülések szerint a vádlottak padján ült, Magyarország történetének eddigi legnagyobb parkolási csalása, a Centrum-ügy miatt. Az ügyben Fürst György elsőrendű vádlottat, korábbi MSZP-s polgármestert és társait felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és 131 milliós büntetést kellett befizetniük kamatokkal együtt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 
Fotó a parkolási társaság hiányát is tartalmazó szerződésről
 

Baranyi Krisztina és a ferencvárosi önkormányzat ügyeivel behatóan foglalkozó 444.hu egymás után hozza felszínre a zűrös kerületi parkolási és ingatlanügyeket. Nemrég például az derült ki, hogy a helyi parkolóautomaták jelentős része sorszám nélküli, vagyis hamis parkolócédulákat nyomtat, így az ezekhez kapcsolódó bevételeket sem lehet elkönyvelni.

Az így okozott kár milliós nagyságrendű lehet – beszédes, hogy a ferencvárosi önkormányzat a most nyilvánosságra kerülő szerződésben 8,6 milliós pótdíjon kívüli (kerékbilincses, érmés, kártyás és mobil parkolási) bevételkiesést állapított meg a Fer-Park 2010-nél.

Levélben érdeklődtünk az önkormányzat sajtóosztályánál, hogy a kerület a jelentős összegű tartozás ellenére miért újított szerződést a parkolási társasággal, és miért adtak, illetve adnak nekik fizetési engedményt.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kerület indított-e belső vizsgálatot a sorszám nélküli parkolócédulák miatt, és ha igen, milyen eredményre jutottak. Bucsai Tímea önkormányzati sajtóreferens ugyanakkor jelezte, hogy kérdéseinkre nem Bácskai János hivatala, hanem a városfejlesztő vállalat fog reagálni, vagyis az a fél, aki szerződést újított a parkolási társasággal. 

Nem tudták értelmezni

A Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. jelezte, nem új szerződésről van szó, a Fer-Parkkal már hét éve szerződésben állnak, és egy „hibás teljesítés" – vagyis a 21 milliós hiány – jogkövetkezményeit rendezték így a júliusi megállapodással. 

A városfejlesztő vállalat nem tudta értelmezni a kérdést, hogy nem jelentett-e problémát, visszatartó erőt számukra a Fer-Park korábbi ügyvezetőjének bűnügye, visszaélése: „Társaságunk a közbeszerzési eljárás eredményeként létrejött, hatályos vállalkozási szerződés szerint jár el, és a parkolási tevékenység zavartalan biztosítását tartja elsődleges szempontnak” - válaszolták.

A Fev IX azt viszont valótlanságnak nevezte , hogy a sorszám nélküli parkolócédulákkal járó bevételt nem tudták volna elkönyvelni – az önkormányzat az elszámolást ugyanis nem a kiadott parkolójegyek száma után, hanem az érmék összesítésével végzi el.

Álláspontjuk szerint a kerületben élő autósokat nem érte kár néhány sorszám kimaradása miatt, éppen ezért belső vizsgálatot sem indítottak az ügyben. 

 

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.