„A balliberális elit soha nem engedi el az LMP-t”

Kovács András

2012. január 21., szombat 05:30

Az LMP egyik nagy tragédiája, hogy párttársai hanyatlóban vannak Nyugaton, valamint az újonnan alakult civil szervezeteket sem sikerült magához vonzania – mondta el lapunknak Kiszelly Zoltán az alakulat egyre nagyobb méreteket öltő válságáról. Az is benne van a pakliban, hogy az MDF sorsára jutnak.

Irány- és pólusképző vita zajlik az LMP-n belül, ami korábban mind az MDF-re, mind a Centrum pártra jellemző volt – hangsúlyozta az MNO érdeklődésére Kiszelly Zoltán politológus. Emlékeztetett arra, hogy a pólusképzés terén az MDF 2004–2008 között mindenképpen sikeres volt, míg Demszky Gábor SZDSZ-elnöksége kudarcot vallott. A mostani LMP esélye, hogy az MDF-nél nagyobb támogatottsággal rendelkezik, azonban nincsenek „szabad vegyértékei” a jobboldal felé – véli az elemző.

Kiszelly szerint az ökopárt, mivel nagyrészt a balliberális világból származik, ezért annak holdudvara nem fogja elengedni őket. Az LMP tragédiája, hogy a hozzá hasonló zöld pártok Nyugat-Európában a zenitjükre értek, amire remek példa a berlini tartományi választás, ahol a Kalózpárt a szavazóiknak a jelentős részét meg tudta szólítani – mondta a politológus. Szerinte az újonnan alakult civil szervezeteket sem sikerült becsatornázniuk, aminek egyik jól látható jele lehetett Kaufer Virág távozása is.

Dávid is pólus lett volna

Az LMP és az MDF közötti párhuzamokról azért is érdemes beszélni, mivel a mostani parlament legkisebb pártja, úgy tűnik, komoly belső válságot él át a nagy pártokhoz való viszonyulás miatt. Információk szerint Schiffer András frakcióvezető távozása mögött a követendő szövetségi politika állhat, a képviselők jelentős része inkább az MSZP felé nyitna, míg Schiffer inkább az önálló pólusképzés híve.

Mint ismert, az MDF a 2002-es országgyűlési választáson közös listán indult a Fidesszel, majd ezt követően Dávid Ibolya, ha lassan is, de elkezdett távolodni a Fidesztől. Az első jelentős összeütközés az ORTT tagjainak megválasztása kapcsán éleződött ki a két párt között. A Fidesz 2003-ban nem állított jelöltet az ORTT-be, és így az MDF-nek négy aspiránsa került a testületbe az akkori kormánypártok segítségével.

Lezsákot is kizárták

A két párt között a viszony igazából 2004-ben mérgesedett el azzal, hogy az MDF önállóan indult az európai parlamenti választáson. A demokrata fórum 5,33 százalékot ért el, és ezzel gyakorlatilag el is dőlt, hogy a 2006-os országgyűlési választáson nem lesz közös lista a Fidesszel. A párton belül nyáron kezdődött az első komolyabb belháború, a Lezsák Sándor által alapított Lakitelek munkacsoport létrejöttével. A küzdelem Lezsák és társai kizárásához vezetett, majd az MDF-frakció csak a szocialisták segítségével maradt meg.

2006-ban már egyértelműen a Fidesz ellen is kampányolt az MDF, majd 5,04 százalékos eredménnyel éppen csak bejutottak az Országgyűlésbe. Ezt követően az önkormányzati választáson is önállóan indult a párt, Katona Kálmán azonban vélhetően Tarlós Istvánt fosztotta meg a főpolgármesteri poszttól.

A CD-ügy mindent elsöpört

Az igazi bomba azonban 2008 szeptemberében robbant az Almássy Kornél pártelnöki indulása körüli botrányban, amikor Dávid egy CD-felvétellel visszalépésre kényszerítette. A frakció és pártszervezeti rendszer ezt követően hónapról hónapra esett széjjel. A megmaradt frakció 2008-ban megszavazta az adótörvényeket, amivel az alakulat végleg a balliberális oldalra került. Ezt jól bizonyította Bokros Lajos szerepvállalása, aminek a vége a 2010-es választáson elért 2,67 százalékos, a párt végleges bukását jelentő eredmény lett.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.