A Batthyány-kör nem beszélhet a CEU-ról

2017. április 5., szerda 15:36, frissítve: szerda 17:03

Nem beszélhet a CEU tervezett bezárásáról a Professzorok Batthyány Körének tagsága: lakatot tettek a szájukra, és határozatban döntöttek a hallgatásról. Náray-Szabó Gábor, a kör elnöke a civiltörvény szigorítását viszont hasznosnak tartja – és azt sem bánná, ha a belföldi támogatású szervezetekre is kiterjesztenék a fokozott ellenőrzést.

„Nem, erről nem nyilatkozom” – mondta sietősen Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének elnöke, amikor arról kérdeztük, mit gondol a CEU magyarországi működését ellehetetlenítő törvényről. Az is kiderült, hogy miért nem: a kör határozatban önkéntes némasági fogadalmat vállalt a témában, így az elnök sem reagálhat a CEU-val kapcsolatos kérdésekre.

Náray-Szabó szívesebben válaszolt a Magyar Nemzetnek a civiltörvény várható szigorítása kapcsán: szerinte van értelme annak, ha komolyabban ellenőrzik a külföldről támogatott civil szervezeteket, az állampolgárnak ugyanis joga van tudni, hogy ezek a gyakran politikai véleményformáló társaságok miből tartják fenn magukat – és éves bevételeik pontosan honnan, milyen forrásból származnak.

A Professzorok Batthyány Köre elnöke ugyanakkor azt sem bánná, ha a belföldről támogatást kapó civil szervezetekre is kiterjedne a szigorított ellenőrzés, és 7,2 millió forint felett részletesen be kellene számolniuk támogatásaik forrásáról. „Állunk elébe, körünk kizárólag tagsági díjakból tartja fenn magát” – mondta Náray-Szabó Gábor.

A parlamentben egyébként éppen szerdán tartottak egy – eredménytelenül záruló – ötpárti egyeztetést a civiltörvény módosításáról: ellenzéki érvként itt is elhangzott, hogy a kormány támogatójaként ismert Civil Összefogás Fórum kampányidőszakban több százmilliót fordít plakátokra és programokra, pontosan meg nem határozott forrásból.

A Professzorok Batthyány Köre januárban még azzal került a hírekbe, hogy különösen kemény hangvételű nyílt levél formájában figyelmeztette a kormányt a Magyarországot eluraló, intézményesülő korrupció veszélyeire, és erőből hozott, gyakran kiegyensúlyozatlan döntések káros hatásaira. Az elnök az eltelt három hónapban sem tapasztalt különösebb javulást, igaz szerinte a változások érzékeléséhez legalább egy év kellene. Azt viszont pozitív fejleménynek tartja, hogy Orbán Viktor megüzente nekik, küzdenek a korrupció ellen.

Náray-Szabó Gábort megkérdeztük a Karátson Gábor Kör nemrég megjelent oktatási reformtervéről is, amelyben politikamentessé tennék az oktatást. Ezzel a célkitűzéssel a Batthyányi-kör vezetője is teljesen egyetért.

Az elnök hozzátette, április 4-én részt vett egy szakmai fórumon, ahol bemutatták Csépe Valéria miniszteri biztos oktatási programját is. A nyilatkozó szerint ez a terv sokkal rugalmasabb elődjénél, több kísérletnek és egyéni élmények hagy teret azzal együtt, hogy valamelyest csökkenti az elvárt lexikális tudás szintjét, és a korosztályok képességeihez hangolva adja át az iskolai tananyagot.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.