A bérfejlesztést fedezik belőle

WA

2012. július 11., szerda 20:39

Az egészségügyi dolgozók tervezett bérfejlesztésének második lépcsőjéhez is fedezetül szolgálnának az egészségügyi ellátórendszert többletforráshoz juttató, a kormány által kedden benyújtott javaslatban szereplő intézkedések – közölte az egészségügyi államtitkárság szerdán.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról szóló javaslat szerint egyes termékek jövedéki adóját emelnék, a 98 százalékos és a 90 százalékos társadalombiztosítási támogatású gyógyászati segédeszközök áfáját 5 százalékra csökkentenék. A törvényjavaslat az alkoholok, a dohánytermékek és az LPG (autógáz) üzemanyag adómértékének emelését irányozza elő.

Az energiaital definícióját módosítják

A kormány felhívja a figyelmet arra: az energiaitalokat gyártó cégek az adófizetés elkerülése érdekében a receptúra változtatásával elhagyták az energiaitalból a taurint, és több új gyártmány esetén növelték a koffeintartalmat. A túlzott energiaital-fogyasztás épp a fiatal nemzedék számára jár káros hatással, nőtt a koffeinmérgezéses tünetekkel orvosi ellátásra szoruló fiatalok száma – fogalmaztak. A törvényjavaslat ezért azt irányozza elő, hogy az az ital is energiaital legyen, amely nem tartalmaz ugyan taurint, de a metil-xantin tartalma viszonylag magas.

Az egészségügyi államtitkárság azt írta: a népegészségügyi termékadó mértéke a tervek szerint nem emelkedik. Kizárólag az energiaital definícióját módosítják az adókikerülés megakadályozása érdekében. Emelés a jövedéki adó esetében várható.

Azonfelül, hogy e bevételekből fedeznék az egészségügyi dolgozók további béremelését, ez a forrás – mint írták – költségvetési mozgásteret is nyújtana az új struktúra prioritásainak megvalósításához szükséges fedezet megteremtéséhez, s fejlesztenék a háziorvosi praxisok finanszírozását is.

Segíteni a fogyatékkal élőkön

Az államtitkárság kiemelte: a kormány több intézkedésével igyekszik segíteni a fogyatékos emberek társadalmi szerepvállalását, ehhez a gyógyászati segédeszközök áfájának – a gyógyszerekhez hasonlóan a legalacsonyabb 5 százalékos mértékre való – csökkentése is hozzájárul.

A 27 százalékos áfakulcs 5 százalékra csökkentése a tervek szerint a társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyászati segédeszközök közül a kizárólag 98 százalékos, illetve 90 százalékos támogatású eszközök körét érinti. Ezek a következők: az egyedi méretvétel alapján készített láb- és csípőprotézisek, végtagprotézisek, a légutak biztosítását szolgáló úgynevezett tracheostomiás és sztómaterápiás segédeszközök, az elektromos motorral meghajtott, botkormány-irányítású kerekesszékek, a tápszondák, a távcsőszemüvegek, a hanggenerátorok – írta az államtitkárság.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.