A bíróság szerint nem zaklatta a menekülteket Facebookon Kocsis Máté

MN

2017. november 14., kedd 14:29, frissítve: kedd 17:38

A Fővárosi Törvényszék kedden a megismételt elsőfokú eljárásban megtartott tárgyaláson kihirdetett ítéletével elutasította a Magyar Helsinki Bizottság keresetét a józsefvárosi önkormányzat és Kocsis Máté ellen személyiségi jog megsértésének megállapítása iránt indított perben.

A Fővárosi Törvényszék közleményben azt írta: a szóbeli indokolás során kifejtették, hogy a bejegyzésnek vannak olyan elemei, amelyek nem sértik az emberi méltóságot, például az, hogy a migránsok szemetelnek, vagy hogy az alperes polgármesterként megteszi a szükséges intézkedéseket. A bejegyzésnek azok a részei, amelyekben kifejti, hogy „őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak”, alkalmasak az emberi méltóság megsértésére, ezeknek a kifejezéseknek egy része ugyanis bűncselekmény elkövetésére utal, más része pedig lealacsonyító, függetlenül attól, hogy van-e valóságalapja. A bíróság álláspontja szerint ezek egyértelműen tényállítások, és nem tekinthetők véleménynyilvánításnak.

A bíróság megállapította, hogy a perbeli Facebook-bejegyzés szövegének teljes egésze eleve nem valósít meg zaklatást.

A bíróság kifejtette, hogy a bejegyzés idején sok cikk és bejegyzés jelent meg a témában, és általános társadalmi vita alakult ki a migránsokkal kapcsolatban. A felperes a bejegyzés társadalmi hatását Facebook-kommentekkel, a megosztások és a lájkok számával kívánta valószínűsíteni. A bíróság álláspontja szerint azonban a megjegyzések, a megosztások és a lájkok száma alapján nem mutatható ki, hogy kifejezetten ennek a bejegyzésnek bármilyen konkrét hatása lett volna a migránsok helyzetére. A hozzátartozó kommentek között legalább ugyanannyi vette védelmébe a migránsokat, mint amennyi ellenük szólt – szögezték le.

Az ítélet nem jogerős.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Magyar Helsinki Bizottság azért indított pert, mert Kocsis Máté 2015. augusztus 4-ei Facebook-bejegyzésében egyebek mellett az áll: „a nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen. Ezért a mai napon határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra utasítottam a közterület-felügyelőket, és ugyanerre kértem a rendőröket is.”

A Magyar Helsinki Bizottság keresetében annak megállapítását kérte, hogy az önkormányzat és a polgármester zaklatást követett el a Magyarországra érkező migránsokkal szemben. A civil szervezet szerint a Facebook-bejegyzéssel megsértették a migránsok emberi méltósághoz fűződő jogát.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.