A bíróság szerint nem zaklatta a menekülteket Facebookon Kocsis Máté

MN

2017. november 14., kedd 14:29, frissítve: kedd 17:38

A Fővárosi Törvényszék kedden a megismételt elsőfokú eljárásban megtartott tárgyaláson kihirdetett ítéletével elutasította a Magyar Helsinki Bizottság keresetét a józsefvárosi önkormányzat és Kocsis Máté ellen személyiségi jog megsértésének megállapítása iránt indított perben.

A Fővárosi Törvényszék közleményben azt írta: a szóbeli indokolás során kifejtették, hogy a bejegyzésnek vannak olyan elemei, amelyek nem sértik az emberi méltóságot, például az, hogy a migránsok szemetelnek, vagy hogy az alperes polgármesterként megteszi a szükséges intézkedéseket. A bejegyzésnek azok a részei, amelyekben kifejti, hogy „őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak”, alkalmasak az emberi méltóság megsértésére, ezeknek a kifejezéseknek egy része ugyanis bűncselekmény elkövetésére utal, más része pedig lealacsonyító, függetlenül attól, hogy van-e valóságalapja. A bíróság álláspontja szerint ezek egyértelműen tényállítások, és nem tekinthetők véleménynyilvánításnak.

A bíróság megállapította, hogy a perbeli Facebook-bejegyzés szövegének teljes egésze eleve nem valósít meg zaklatást.

A bíróság kifejtette, hogy a bejegyzés idején sok cikk és bejegyzés jelent meg a témában, és általános társadalmi vita alakult ki a migránsokkal kapcsolatban. A felperes a bejegyzés társadalmi hatását Facebook-kommentekkel, a megosztások és a lájkok számával kívánta valószínűsíteni. A bíróság álláspontja szerint azonban a megjegyzések, a megosztások és a lájkok száma alapján nem mutatható ki, hogy kifejezetten ennek a bejegyzésnek bármilyen konkrét hatása lett volna a migránsok helyzetére. A hozzátartozó kommentek között legalább ugyanannyi vette védelmébe a migránsokat, mint amennyi ellenük szólt – szögezték le.

Az ítélet nem jogerős.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Magyar Helsinki Bizottság azért indított pert, mert Kocsis Máté 2015. augusztus 4-ei Facebook-bejegyzésében egyebek mellett az áll: „a nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen. Ezért a mai napon határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra utasítottam a közterület-felügyelőket, és ugyanerre kértem a rendőröket is.”

A Magyar Helsinki Bizottság keresetében annak megállapítását kérte, hogy az önkormányzat és a polgármester zaklatást követett el a Magyarországra érkező migránsokkal szemben. A civil szervezet szerint a Facebook-bejegyzéssel megsértették a migránsok emberi méltósághoz fűződő jogát.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.