A bizottságnál átment – Lehet frakciója az LMP-nek

2013. június 14., péntek 10:23, frissítve: péntek 11:05

Alakíthat parlamenti frakciót a Lehet Más a Politika (LMP) – foglalt állást az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága pénteken.

A testület állásfoglalása szerint az LMP-frakció csak akkor alakulhat meg, ha módosítják a házszabályt. Ennek érdekében a bizottság módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy három – ugyanazon országos pártlistáról mandátumot szerzett – képviselő is alakíthasson frakciót.

Az alkotmányügyi bizottság 21 igen szavazattal és három tartózkodással döntött úgy, hogy benyújtja a házszabály módosítását kezdeményező országgyűlési határozati javaslatot, az LMP frakcióalakításáról szóló eseti jellegű állásfoglalást pedig 20 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett hozták meg. Mindkét döntésnél a bizottság jobbikos tagjai tartózkodtak.

Schiffer véleménye

A bizottság ülésén Schiffer András független képviselő, az LMP volt frakcióvezetője azt mondta, amíg Magyarországon olyan választási rendszer van, amely alapján a mandátumok egy részét zárt listán osztják ki, addig a választópolgár a fülkében arról is véleményt mond, hogy pontosan mely formációkat akarja az Országgyűlésben látni. Hozzátette ugyanakkor, hogy az LMP-nek szerinte a jelenlegi házszabály szerint is joga és lehetősége lenne bejelentenie a képviselőcsoport megalakítását.

Kövér László házelnök még február 14-én hivatalból megállapította a Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának megszűnését. A döntés előzménye az volt, hogy nyolc képviselő bejelentette kilépését a képviselőcsoportból. Ezt követően Schiffer András frakcióvezetőnek három napon belül kellett volna bejelentenie a csoport megszűnését, mivel a létszáma a minimálisan előírt 12 alá csökkent. A frakcióvezető azonban ezt nem tette meg időben, így a házelnök a határozati házszabály rendelkezéseinek megfelelően hivatalból megállapította a frakció megszűnését.

Amikor elindult a lavina

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a párt csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezután a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért platformot.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A párt január végi kongresszusa úgy döntött, hogy nem változtat a korábban elfogadott stratégián, ezt követően a Párbeszéd Magyarországért platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből, és új pártot alapítanak.

Miért alapíthatna frakciót az LMP?

„Május 10-én, a DK frakcióalapítási ügyében született alkotmánybírósági határozatra hivatkozva az LMP vezetői kezdeményezték, hogy képviselőik újra frakciót hozhassanak létre. Ez plusz felszólalási lehetőséggel, bizottsági helyekkel és főként pluszforrásokkal járna a párt számára. Az Ab döntése szerint a DK-nak azért nem lehet frakciója, mert a jogalkotó részéről helyes az a szándék, miszerint csak a választásokon parlamentbe jutott pártok jogosultak képviselőcsoportot alakítani. Emlékezhetünk, ez került be a házszabályba is, amikor a Gyurcsány-párt kilépett az MSZP-ből, s lejárt volna képviselőinek hat hónapos frakcióalakítási moratóriuma. Ugyanakkor e logikát követve nem tagadható meg a kérelem az LMP-től” – írta a Nézőpontok blogban Veisz Márton a frakcióalapítási szándékról.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.