A biztos pontot keresi Orbán és Semjén is

L.F.

2017. július 15., szombat 13:47, frissítve: szombat 13:57

Közép-Európa a biztos pont!? címmel tart előadást Orbán Viktor jövő szombaton a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nagyszínpadán. A Fidesz elnöke hosszú évek óta ezen az erdélyi nyári rendezvényen fejti ki nézeteit a nemzetközi helyzetről, a hazai belpolitikáról, és tesz rendszeresen olyan kijelentéseket, amelyeket nemcsak a hazai, de a nyugati média is felkap. A 2014-es választások után a szabadegyetemen beszélt az új kormányzati ciklust megalapozó víziójáról, a nyugati fejlődési modelltől elszakadó illiberális demokrácia kiépítéséről. A korábbi években pedig több alkalommal is a Nyugat válságáról, az Európai Uniót szétfeszítő kihívásokról értekezett.

Úgy fest, a miniszterelnök helyettese előre tudja a választ az Orbán által szombaton megválaszolandó kérdésre. Semjén Zsolt ugyanis pénteken többedmagával arról fog értekezni, hogy a „Kárpát-medence a biztos pont!” A szabadegyetemen szóba kerülnek majd a jövő évi választások is: Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével erről a témáról fog „vitázni”.

A július 18. és 23. között zajló rendezvénysorozat csak nevében bálványosi, valójában már évek óta Tusnádfürdőre szervezik. A fesztivál kitalálója, Németh Zsolt fideszes politikus 1989-ben ugyan Bálványosra álmodta meg a szabadegyetemet, ám évekkel később átkerült a Csíkszeredától harmincöt kilométerre található üdülőtelepülésre. Igazi „ősfideszes” rendezvény, elsősorban az Orbán-kormány miniszterei, államtitkárai, a párt politikusai adnak elő. Előfordul, hogy ellenzéki szereplőket is meghívnak, visszatérő vendég például Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke.

2010 óta egyre több szponzora akadt a szabadegyetemnek, például olyan állami cégek, mint az MVM, a Hungarocontrol, a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank, de feltűnik a támogatók és partnerek között az OTP Bank és a Mol is. Az utóbbi két cég vezérét, Csányi Sándort és Hernádi Zsoltot 2011-ben le is fotózták Orbán Viktor társaságában: együtt ebédeltek az egyik szálló elzárt kerthelyiségében.

A rendezvényt egyébként évről évre többen keresik fel, ám a fiatalok nem a politikusokra, inkább a fellépő együttesekre kíváncsiak. A zenei nagyszínpadon az idén az Anna and the Barbies, a Balkan Fanatik, a Hooligans, a Kowalski meg a Vega, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, a Margaret Island, Nagy Feró és a Beatrice, a Skorpió, valamint Szabó Balázs és Bandája lép fel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.15.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.