Még nincsenek meg a Bartók Béla út kiviteli tervei

BO

2016. július 11., hétfő 19:45

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) még nem döntött az újbudai Bartók Béla úti kerékpáros közlekedés, így egy esetleges bicikliút kialakítása ügyében – derül ki a fővárosi cég az MTI-nek hétfőn küldött közleményéből.

A június közepén megkezdett Bartók Béla úti beruházásokról egyebek mellett azt írták, jogszabályi előírások miatt egyes villamosmegállókat szélesíteni kell az útpálya rovására, ezért a Gárdonyi és a Szent Gellért téren a Szabadság híd irányában a korábbi keresztmetszet mellett csak további beavatkozásokkal lenne biztosítható a 2x2 forgalmi sáv.

Ennek lehetséges megoldása érdekében a szükséges kiviteli tervek készítése végső fázisban van, a kialakítandó keresztmetszetről, a forgalomtechnikai megoldásokról – beleértve a kerékpáros közlekedés feltételeinek kialakítását is – ezt követően, a következő hetekben születik döntés – áll a BKK közleményében.

A közleményben azt hangoztatták, hogy a főváros továbbra is elkötelezett az összehangolt fejlesztések és a budapesti kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása mellett, ugyanakkor a Bartók Béla úti fejlesztés csak olyan lehet, amely egységes kialakítást nyújt az érintett útszakaszokon és a villamosmegállók környezetében.

Emlékeztettek arra, hogy a XI. kerületi Bartók Béla úton jelenleg három beruházás folyik egyszerre. A fővárosi önkormányzat megbízásából a BKK uniós források felhasználásával építteti át a villamosmegállókat, melyek így alkalmasak lehetnek az itt közlekedő alacsonypadlós autóbuszok és villamosok együttes fogadására, és biztosítani tudják a teljes akadálymentességet is.

A BKV Zrt. saját beruházásban végzi az elhasználódott villamospálya felújítását és a villamosközeledés energiaellátását nyújtó betápláló vezeték cseréjét a Szabadság híd és a Móricz Zsigmond körtér között, a Főtáv Zrt. pedig a távhővezeték rekonstrukcióját bonyolítja le a Csíky utca és a Szent Gellért tér között.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Tiltakozás

Eközben a Magyar Kerékpárosklub, az I bike Budapest, és a Bartók Béla Boulevard biciklis felvonulást szervezett, tiltakozván az eredeti tervek módosítása ellen.

Mint írták, Bartók Béla út eredeti tervek szerinti „boulevard”-osításához szükséges járdaszélesítés, kerékpársávok és közös busz- és villamospálya tervei a 2012/13-as BKK koncepcióban szerepeltek. Az első fővárosi jóváhagyás után elkezdődhetett a projekt – Kerékpárosklub által is véleményezett – kiviteli terveinek készítése, melyek újabb tulajdonosi hozzájárulást kellett kapjanak a fővárosi szervektől. A tulajdonosi üzemeltetői lehatárolási terv aláírása azonban nem történt meg, majd a Tarlós István által indított átszervezések során a BKK-ból kivált Budapest Közút sem adta áldását a tervekre. „Így érvek nélkül, a nyilvánosság kizárásával bukott el az engedélyezési eljárás, ami miatt Budapest egyik legfontosabb, a belvárost a külső területekkel összekötő útján veszélybe került a kerékpársáv” – ismertették. „A Kerékpárosklub június eleji forgalomszámlálása emellett azt is megmutatta, hogy a Bartók Béla út kerékpáros forgalma a Bajcsy-Zsilinszky útival vetekszik, tehát egy kiemelten fontos útvonalról beszélünk.”

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.