A bölcsődék is zárva lehetnek

2016. április 19., kedd 11:38

A szerdai sztrájk nem a gyerekek vagy a szülők ellen irányul, ezért arra kérik a szülőket, fogadják megértéssel, hogy aznap nem fognak kinyitni a bölcsődék – jelentette ki lapunknak Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke annak kapcsán, hogy a szervezet, a szociális ágazat tiltakozó akciójának keretében, csatlakozik a pedagógusok szerdai egész napos sztrájkjához. A kérdésre, hogy a tanárokhoz hasonlóan kaptak-e olyan visszajelzéseket, hogy le akarják beszélni a kollégákat a sztrájkról, igennel felelt.

Szűcs Viktória – aki egyúttal a szociális ágazati sztrájkbizottság ügyvivője is – kifejtette, a szociális ügyekért felelős államtitkárság korábban olyan közlést tett, miszerint az ágazat szerdai sztrájkja törvénytelen, mert azt hamarabb be kellett volna jelenteni. Ezzel szemben a sztrájktörvény nem írja elő, hogy a sztrájkot mikor kell bejelenteni. Ezért a szakszervezet felszólította a kormányt, illetve a munkáltatókat, hogy hagyjanak fel a dolgozók nyílt vagy burkolt fenyegetésével.

Fenyegetés
Nehéz jogilag fellépni a sztrájkolni kívánó pedagógusokkal szembeni fenyegetések ellen, ugyanakkor a tanároknak tudniuk kell, ettől még joguk van demonstrálni – erről beszéltek egy hétfői sajtóbeszélgetésen az Eötvös Károly Intézet vezetői.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is igyekezett tegnap megnyugtatni a bölcsődei dolgozókat, amikor kifejtette, hogy jövőre rendezik a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők bérét. Novák Katalin emlékeztetett: a bölcsődei felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőket január elsejétől már „beemelték a pedagógus-életpályába”. Ez csaknem 900 dolgozót érintett, akiknek a fizetése 40-60 ezer forinttal emelkedett.

– A kormány intézkedései csak egy szűk rétegnek kedveznek majd – reagált a nyilatkozatra Szűcs Viktória. Lapunk megkeresésére közölte: a szociális ágazatban mintegy 90 ezer foglalkoztatott van, ebből pedig mindössze hatezer embert érintene a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőknek szánt béremelés. Azzal kapcsolatban, hogy Novák szerint 22 százalékkal bővült a bölcsődei férőhelyek száma, azt mondta, ők úgy tudják, körülbelül 6000 új férőhelyet teremtettek 2010 óta. Ám így is a 0 és 3 év közti gyermekek mindössze 14 százalékának jut hely a bölcsődékben. A 2002-ben elfogadott barcelonai célkitűzés értelmében egyébként Magyarország vállalta, 2010-re 33 százalék lesz az arány.

Püspöki utasítás
Püspök úr (…) a pedagógusoktól azt kéri, semmilyen munkabeszüntetés, sztrájk kezdeményezésben ne vegyenek részt, ellenkező esetben él eljárási jogával – tájékoztatott az egyik pécsi, katolikus egyházmegyei fenntartású iskola igazgatói hirdetménye az április 15-ei sztrájkkal kapcsolatban múlt kedden. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője szerint a püspök állásfoglalása törvénysértő, sérti a sztrájkhoz való jogot, és korlátozza a munkavállalói jogokat is. (MN)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.04.19.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.