A bölcsődék is zárva lehetnek

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2016. április 19., kedd 11:38

A szerdai sztrájk nem a gyerekek vagy a szülők ellen irányul, ezért arra kérik a szülőket, fogadják megértéssel, hogy aznap nem fognak kinyitni a bölcsődék – jelentette ki lapunknak Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke annak kapcsán, hogy a szervezet, a szociális ágazat tiltakozó akciójának keretében, csatlakozik a pedagógusok szerdai egész napos sztrájkjához. A kérdésre, hogy a tanárokhoz hasonlóan kaptak-e olyan visszajelzéseket, hogy le akarják beszélni a kollégákat a sztrájkról, igennel felelt.

Szűcs Viktória – aki egyúttal a szociális ágazati sztrájkbizottság ügyvivője is – kifejtette, a szociális ügyekért felelős államtitkárság korábban olyan közlést tett, miszerint az ágazat szerdai sztrájkja törvénytelen, mert azt hamarabb be kellett volna jelenteni. Ezzel szemben a sztrájktörvény nem írja elő, hogy a sztrájkot mikor kell bejelenteni. Ezért a szakszervezet felszólította a kormányt, illetve a munkáltatókat, hogy hagyjanak fel a dolgozók nyílt vagy burkolt fenyegetésével.

Fenyegetés
Nehéz jogilag fellépni a sztrájkolni kívánó pedagógusokkal szembeni fenyegetések ellen, ugyanakkor a tanároknak tudniuk kell, ettől még joguk van demonstrálni – erről beszéltek egy hétfői sajtóbeszélgetésen az Eötvös Károly Intézet vezetői.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is igyekezett tegnap megnyugtatni a bölcsődei dolgozókat, amikor kifejtette, hogy jövőre rendezik a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők bérét. Novák Katalin emlékeztetett: a bölcsődei felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőket január elsejétől már „beemelték a pedagógus-életpályába”. Ez csaknem 900 dolgozót érintett, akiknek a fizetése 40-60 ezer forinttal emelkedett.

– A kormány intézkedései csak egy szűk rétegnek kedveznek majd – reagált a nyilatkozatra Szűcs Viktória. Lapunk megkeresésére közölte: a szociális ágazatban mintegy 90 ezer foglalkoztatott van, ebből pedig mindössze hatezer embert érintene a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőknek szánt béremelés. Azzal kapcsolatban, hogy Novák szerint 22 százalékkal bővült a bölcsődei férőhelyek száma, azt mondta, ők úgy tudják, körülbelül 6000 új férőhelyet teremtettek 2010 óta. Ám így is a 0 és 3 év közti gyermekek mindössze 14 százalékának jut hely a bölcsődékben. A 2002-ben elfogadott barcelonai célkitűzés értelmében egyébként Magyarország vállalta, 2010-re 33 százalék lesz az arány.

Püspöki utasítás
Püspök úr (…) a pedagógusoktól azt kéri, semmilyen munkabeszüntetés, sztrájk kezdeményezésben ne vegyenek részt, ellenkező esetben él eljárási jogával – tájékoztatott az egyik pécsi, katolikus egyházmegyei fenntartású iskola igazgatói hirdetménye az április 15-ei sztrájkkal kapcsolatban múlt kedden. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője szerint a püspök állásfoglalása törvénysértő, sérti a sztrájkhoz való jogot, és korlátozza a munkavállalói jogokat is. (MN)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.04.19.

A szerkesztő ajánlja

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.