A börtönrádiók is elhallgattak

MN

2017. október 14., szombat 12:07, frissítve: szombat 12:38

Nem csak a Magyar Helsinki Bizottságot tiltották ki a börtönökből, az Adj Hangot Egyesülettel is szerződést bontottak a büntetés-végrehajtási intézetek.

A börtönrádiók a múlt héten országszerte elhallgattak, miután a Börtönrádiónak helyet adó mindhárom büntetés-végrehajtási intézet azonnali hatállyal felmondta az együttműködési szerződést az adót működtető Adj Hangot Egyesülettel – írta a szervezet a közleményében azt követően, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) egyoldalúan október elsejei hatállyal felmondta a tizennyolc éve élő kétoldalú megállapodást a Magyar Helsinki Bizottsággal.

Az Adj Hangot Egyesület 2014 szeptemberében írt alá megállapodást a Váci Fegyház és Börtön parancsnokával, majd 2015-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumának vezetői is úgy döntöttek, hogy a reintegrációt a Börtönrádió innovatív módszerével teszik még hatékonyabbá. A megállapodások értelmében az egyesület mentorai rádiós képzést nyújtottak a fogvatartottaknak, akik – a mentorok folyamatos segítségével – saját műsort szerkesztettek társaiknak.

Az együttműködés felbontásának indoka, hogy az egyesület egy pályázatra szánt hanganyagot nem a titoktartás alatt álló bírálóbizottságnak való benyújtást megelőzően, hanem akkor engedélyeztetett, mielőtt a nagyközönséggel megosztotta volna.

A BVOP azt elismerte, hogy négy civil szervezettel is szerződést bontottak. A parancsnokság szerint a felbontott szerződések egy részét még aktualizálhatják, megújíthatják.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.