A börtönrádiók is elhallgattak

MN

2017. október 14., szombat 12:07, frissítve: szombat 12:38

Nem csak a Magyar Helsinki Bizottságot tiltották ki a börtönökből, az Adj Hangot Egyesülettel is szerződést bontottak a büntetés-végrehajtási intézetek.

A börtönrádiók a múlt héten országszerte elhallgattak, miután a Börtönrádiónak helyet adó mindhárom büntetés-végrehajtási intézet azonnali hatállyal felmondta az együttműködési szerződést az adót működtető Adj Hangot Egyesülettel – írta a szervezet a közleményében azt követően, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) egyoldalúan október elsejei hatállyal felmondta a tizennyolc éve élő kétoldalú megállapodást a Magyar Helsinki Bizottsággal.

Az Adj Hangot Egyesület 2014 szeptemberében írt alá megállapodást a Váci Fegyház és Börtön parancsnokával, majd 2015-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumának vezetői is úgy döntöttek, hogy a reintegrációt a Börtönrádió innovatív módszerével teszik még hatékonyabbá. A megállapodások értelmében az egyesület mentorai rádiós képzést nyújtottak a fogvatartottaknak, akik – a mentorok folyamatos segítségével – saját műsort szerkesztettek társaiknak.

Az együttműködés felbontásának indoka, hogy az egyesület egy pályázatra szánt hanganyagot nem a titoktartás alatt álló bírálóbizottságnak való benyújtást megelőzően, hanem akkor engedélyeztetett, mielőtt a nagyközönséggel megosztotta volna.

A BVOP azt elismerte, hogy négy civil szervezettel is szerződést bontottak. A parancsnokság szerint a felbontott szerződések egy részét még aktualizálhatják, megújíthatják.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.