A budapesti vadgesztenyefákért aggódik a Jobbik

MN

2017. szeptember 4., hétfő 19:02, frissítve: hétfő 19:40

A vadgesztenyefák védelmében nyújtott be előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére a Jobbik – írta közleményben Tokody Marcell Gergely, a párt fővárosi képviselője.

„Tekintettel arra, hogy az aknázómoly bábja a lehullott levelekben telel át, a növényvédelmi szakemberek egyetértenek abban, hogy a komposztálás a bábok elpusztítására nem jelent megoldást. Az avar égetése helyett bevezetett komposztálás tovább rontotta a vadgesztenyefák helyzetét, mivel az aknázómoly fokozottabb jelenlétét hozta magával az elmúlt években” – emelte ki. Hozzátette, az érintett fák védelmére elérhető az injektálásos eljárás, amelynek során olyan növényvédő szert fecskendeznek a fákba, amely az aknázómoly mellett a vadgesztenye guignardiás betegsége és a vadgesztenye lisztharmata ellen is védelmet nyújt, miközben az alkalmazott növényvédő szer a környezetbe nem kerül ki, a fákban pedig nem okoz semmilyen károsodást. Ezt a védelmet kívánják a faállomány számára megteremteni.

„Ahhoz, hogy hathatósabb védelem valósulhasson meg, javaslatot tettünk arra, hogy a lakóhelyükön vadgesztenyefával rendelkező lakosok a vadgesztenyefák védelméhez szükséges eljárást díjmentesen igénybe vehessék” – fűzte hozzá.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.