Újabb tízezres tüntetés a CEU-ért és a civilekért

,

2017. május 21., vasárnap 17:35, frissítve: hétfő 09:30

  • „Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk!” jelszóval közösen szervezett tüntetést az Oktatási szabadságot! és a Nem maradunk csendben! csoport vasárnapra, amin mintegy 10 ezren vettek részt.
  • Beszédek is voltak, többek között Vágó Gábor volt LMP-s képviselőtől is.
  • Ezúttal nem az Oktogonon, hanem a CEU Nádor utcai épülete előtt folytatódott az éjszaka, oda mintegy százan vonultak.

A Hír TV élő videója a helyszínről:

 

2017.05.21. 22:13

Ferenc pápa helyett Habony? Békés demonstráció a CEU és a civilek mellett, Orbán ellen

Vasárnap is utcára vonultak a tüntetők a fővárosban a lex CEU, a civilek elleni törvénytervezet, az EU-ellenes kampány, a „szabad média maradéka elleni háború” és a reklámadó miatt. „Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk!” jelszóval közösen szervezte a megmozdulást az Oktatási szabadságot! és a Nem maradunk csendben! csoport.

A Műegyetemnél a késő délutáni kezdéskor nagyjából ötezren gyűltek össze, később még legalább ugyanennyien csatlakoztak a vonulókhoz. Az egyetem előtt beszédet tartott Dinók Henriett, a Romaversitas Alapítvány igazgatója, aki kiemelte civil tevékenységük fontosságát: roma gimnazisták és egyetemisták felzárkóztatásáért küzdenek, a fiatalok egyenlő esélyeiért harcolnak. Őt a KDNP-ből kilépett Lukácsi Katalin váltotta a mikrofonnál, aki szerint marketingtermék lett a kereszténység, nem csak a polgári kifejezés. Szerinte békés forradalomra van szükség, ami garantálja a pozitív jövőt. Mint mondta, az unióban a kormány a kereszténység nevében hadakozik, támogatja Putyint és a kínai selyemutat, hadat üzen az idegenek ellen. A kormány Rómával és a pápával is hadakozik, Ferenc pápa szellemisége helyett Habony Árpádét választva.

Helyszíni tudósítónk megkérdezett több külföldit is, hogy őket mi vonzotta a tüntetésre – mindannyian a CEU-t említették elsőként. A vonulás alatt keveset skandáltak a résztvevők, elsősorban a közügyekről beszélgettek. A demonstrálók között minden korosztály képviseltette magát, volt, aki babakocsit tolt, és olyan is, aki bottal sétálta végig az útvonalat.

A vonulást kísérő zene miatt a semmit nem értő turistáknak inkább tűnhetett az esemény egy minifesztiválnak, mint politikai demonstrációnak. A Fidesz közleményén senki nem lepődött meg: „a Soros-hálózat minden eszközzel megpróbál nyomást gyakorolni a magyar bevándorláspolitikára. Brüsszelből Soros-jelentéssel, kötelezettségszegési eljárással, büntetéssel fenyegetnek, itthon tüntetéseket szerveznek a Soros által pénzelt szervezetek. Látjuk, hogy egyre nagyobb a nyomás hazánkra, de a kormánypárt és a kormány nem kíván változtatni a bevándorláspolitikáján”.

Közleménnyel jelentkezett a tüntetésen részt vevő MSZP is. Ebben azt írta, „az MSZP vitte be Magyarországot az Európai Unióba, és mi is fogjuk bent tartani”. Szerintük Magyarországnak Európa és nem Ázsia felé kell húzódnia, ahogy Orbán és Matolcsy szeretné.

A Kossuth térre érkező tízezres tömeg elé rövid koncertek után Vágó Gábor, az LMP egykori politikusa állt színpadra. – Érzitek a változás szelét? – kérdezte a Magyar Korrupcióellenes Szövetség titkára. Hozzátette: – Minden áldott nap jön egy hír, amely miatt egy tisztességes országban kormányok buknának meg. Az oligarchák komplett ipari ágazatokat kaptak meg, ami rablás. A lopás akkor is lopás, ha törvénybe foglalják. A legfőbb bűnük, hogy ellopták a jövőnket. Vissza kell venni az országot a gyarló politikai elittől. Ők az igazi álomgyilkosok! Nincsenek szétvert tüntetések, csak hazug propagandabeszámolók. Ma még „csak” rágalomhadjárat zajlik a politikusok ellen, de még nem lövik le őket – mondta Vágó. Egy nagyobb eseményt jelentett be, június 18-án országos pikniket szerveznek, ahol a további ellenállásról egyeztetnek. Ezután több CEU-s diák és kutató is beszédet tartott, amelyben megköszönték a tüntetők támogatását. De előtte még május 29-én 18 órára a Hősök vétója 2. elnevezésű rendezvényre várnak mindenkit a tüntetések szervezői a Kossuth Lajos térre.

A demonstráció után egy ideig úgy tűnt, néhány százan ismét az Oktogonhoz vonulnak, de végül a CEU Nádor utcai épülete előtt álltak meg. Az utca közepén sátrat állítottak, és hangosan zenét hallgattak, beszélgettek. Néhányan azt ígérték, addig maradnak, amíg nem vonják vissza a lex CEU-t, mások azt mondták, reggel távoznak. Ahogy a szervezők kérték, az éjjelig tartó demonstráció végig békésen, rendbontás nélkül zajlott. 

2017.05.21. 21:57

A meghosszabbított demonstráción már csak százan lehetnek, de a létszám folyamatosan csökken. Egyetlen sátrat állítottak fel az utca közepén. Még hangosan tombol a zene, ha minden igaz, reggelig maradnak. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk, addig is arra biztatjuk olvasóinkat, hogy kövessék a Hír TV élő kapcsolását a helyszínről.

2017.05.21. 21:30

Folytatás a CEU-nál

Eldőlt: néhány százan elindultak tovább az Oktogon irányába a hivatalos program után. Közben zúg az „Európa, Európa!”. Közben azért megálltak a CEU Nádor utcai épülete előtt, itt néhányan sátrat vernek. Úgy tűnik, mégsem mennek tovább az Oktogonra. Ugyanazok az arcok tűnnek fel a mintegy 100 fős tömegben, akik a korábbi megmozdulásokon az Oktogonnál táboroztak le. A szervezők azt mondják, addig maradnak, amíg vissza nem vonják a civiltörvényt és a lex CEU-t. Közben hangosan beindul a Prodigy.

2017.05.21. 21:16

Mára búcsú a Kossuth tértől

Hősök vétója 2., május 29., Kossuth tér – jelentik be a műsorvezetők a következő tüntetés helyét és idejét. Mindenkinek megköszönik a részvételt, a még mindig többezres tömeg lassan oszlani kezd. Hogy most is mennek-e az Oktogonra, az még nem derült ki.

2017.05.21. 21:04

– El a kezekkel a civilektől! Köszönjük azoknak, akik szolidaritást vállalnak értünk. A lebonthatatlan falak mögött meg kell találni a lehetőséget a változásra. A mi közös pontunk az összefogás. A demokratikus társadalom civil társadalom. Most a CEU és a civilek, holnap Te! A megbélyegzés félelmet kelt, aláássa a bizalmat. Ezt nem hagyhatjuk – mondja Deák Éva, a Partners Hungary Alapítvány nevű civil szervezet ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi, külföldi pénzből óvodákat, iskolákat, hátrányos helyzetű gyerekeket támogatnak. Szeretné, ha ez a lehetőség továbbra is megmaradna. Hülyeség, ha valaki azt gondolja, hogy ez veszélyes és nem hasznos.

2017.05.21. 21:01

– Nem akarom tudni a politikusok nevét. Szürke hivatalnokokat akarok, akik teszik a dolgukat! – kiabálja Laboda Kornél.

2017.05.21. 20:57

László Luca, CEU-s hallgató mond beszédet. Magyarország kormányába keresnek politikusokat. Szerinte az oktatás hatékony elősegítésére, sajtószabadságra, a szolidaritás fejlesztésére van szükség az állás betöltéséhez.

– Olyan gazdákra van szükség, akik nem hellóval köszönnek a röfiknek. Diktátorok, strómanok kíméljenek! – mondja László Luca.

2017.05.21. 20:49

Az MTI beszámolója szerint az Együtt Veszprémben tünetett. Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselője azt mondta, Magyarország kormánya nem tartja be azokat a játékszabályokat, amelyek alapján ezt az országot európai országnak lehet tekinteni. Hozzátette, Veszprém egy európai város, itt magát mindenki európainak tekinti, és ebben a városban mindenki azt akarja, hogy Magyarország európai ország legyen és az is maradjon. Beszédében kitért a készülő civil törvényre, amelyhez hasonló - hogy a "civileknek ki kelljen írni a mellére vagy a homlokára, hogy külföldről támogatott szervezet vagyok" - szerinte csak Oroszországban van. Szelényi Zsuzsanna azt mondta, azoknak a szervezeteknek, amelyek erre kényszerülnek, rövid idő múlva eltűnnek a támogatói, összeroppannak és be kell zárniuk a kapuikat. Az Együtt a veszprémi és ezzel párhuzamosan több más hazai nagyvárosban tartott tüntetésével a civilek által szervezett vasárnapi, budapesti megmozdulással vállalt szolidaritást.

 

2017.05.21. 20:49

Lengyel Máté agykutató a színpadon. A CEU, Cambridge és még az EU is pénzeli – vallja be a tudós.

Mint mondja, nem pénzeli senki, hogy felvonuljon, magától teszi meg. Megköszöni a MTA-nak és mindenkinek, aki nyilvánosan támogatta a CEU-t.

 

2017.05.21. 20:46

Zúg az „Orbán, takarodj!”, mindenki a telefonjával világít a téren.

2017.05.21. 20:32

Jövőlopók, álomgyilkosok

Az ex-LMP-s Vágó Gábor lép a színpadra. „Érzitek a változás szelét?” – kérdezi a Magyar Korrupcióellenes Szövetség titkára. Szerinte nem szabad hagyni, hogy az állam mindent elvigyen.

Minden áldott nap jön egy hír, ami miatt egy tisztességes országban kormányok buknának meg. Az oligarchák komplett ipari ágazatokat kaptak meg, ami rablás. A lopás akkor is lopás, ha törvénybe foglalják. A legfőbb bűnük, hogy ellopták a jövőnket. Vissza kell venni az országot a gyarló politikai elittől. Ők az igazi álomgyilkosok! Nincsenek szétvert tüntetések, csak hazug propagandabeszámolók. Ma még „csak” rágalomhadjárat zajlik a politikusok ellen, de még nem lövik le őket – mondja Vágó.

Ötletel: aki elégedetlen, írjon cikket, fizessen elő közösségi médiumra, szervezkedjen, kezdeményezzen népszavazást, gyűjtsön aláírást. „A lájkolás nem elég, csak a tettek számítanak. A változtatás bennünk kezdődik, győzd meg a propaganda áldozatait! Az ellenállás a humorra és a jókedvre épül. Ne legyünk savanyú pofájú gyűlölködők!”

Egy nagyobb eseményt jelent be: június 18-án országos pikniket szerveznek, ahol a további ellenállásról egyeztetnek.

2017.05.21. 20:29

A műsorvezetők köszönik Orbán Viktornak, hogy itt lehetnek. Köszönik, hogy a miniszterelnök behozta a kafkai abszurd drámát, amit sokkal könnyebb mostantól átélni. Szerintük végre nem csak legendákból tudjuk, hogy milyen volt a szüleinknek, a nagyszüleinknek húsz-negyven évvel ezelőtt a szocializmusban.

2017.05.21. 20:21

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

A zene sokakat már nem motivált, 5000 körülire fogyott a tömeg.

2017.05.21. 20:15

„Menyhárt, az angyal eljött hozzátok.”

2017.05.21. 20:03

Most már tízezren vannak a téren, a tömeg vége nem is látszik a színpadról. Fricskát kap a köztévé a műsorvezetőktől: ha holnap jönnek a kollégák, tudnak olyan vágóképet készíteni, amelyen majd kevesen látszanak. Május 29-én tartják a következő demonstrációt a civilek mellett.

Zenélni kezd az Európa Kiadó, de előtte elhangzik az első hivatalos „Bajszos szar” és „Mocskos Fidesz”.

2017.05.21. 19:51

Megérkeztek a Parlament elé

A tömeg eleje, ezekben a pillanatokban érkezik meg a Kossuth Lajos térre. Közben zenélni kezd a Ricsárdgír zenekar. Ők egyébként saját bevallásuk szerint az art-fart rock stílus megteremtői és a koalák istenei.

2017.05.21. 19:49

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

A helyszínen azt mondják, hogy sokan már korábban egyenesen a Kossuth térre mentek, de azt nem tudni, mennyien.

2017.05.21. 19:38

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

Egy gyors számlálás után arra jutottunk, kicsivel több EU-s zászlót látni a tömegben, mint magyart, de szép számmal akad mindkettőből.

Kicsit már elfáradtak a gyaloglásban a demonstrálók, most az Alkotmány utca környékén jár a menet, amely persze hosszan elnyúlik.

2017.05.21. 19:29

Egy pillanatra szépen elkapták az ütemet a tüntetők, és a zene ritmusára szólt az „Orbán, takarodj!”, meglepően kellemesen hangzott így együtt a kettő.

2017.05.21. 19:25

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

Oktogon visszatér?

Ma estére is tüntetőket akarnak átvonzani az Oktogonra, ahogy az utóbbi időben már megszokhattuk. Ugyanaz az aktivista propagálja ezt a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út sarkán felállított hangszórókból, aki legutóbb az orosz befolyás elleni (nem MKKP-s) tüntetésen keveredett összetűzésbe a rendőrökkel.

2017.05.21. 19:25

 
Ma még a tüntetők is sorosoznak
 Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

 
SZDSZ-nosztalgia?
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.05.21. 19:16

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

Akad azért néhány járókelő, aki fintorogva figyeli az eseményeket, egy-egy jellemzően idősebb úr vagy hölgy be is kiabál néha, hogy „mennyit fizettek?”. Rajtuk csak nevetnek a vonulók, a felvonulás egyelőre békés.

2017.05.21. 19:05

Sokan csatlakoztak közben, felduzzadt a tömeg. A helyszínen lévő tudósítónk tízezer körülire becsüli a résztvevők számát.

2017.05.21. 19:01

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

A zsinagóga mellett halad a tömeg, valószínűleg a véletlen műve, de a Jézus Krisztus szupersztárból Júdás dalának alapja (Heaven In Their Minds) szól indiai remixben.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.