„A CEU-val vagyok” – Ülősztrájk is volt a Parlamentnél

,

2017. április 4., kedd 16:58, frissítve: szerda 12:25

Miután a nemzetközi és a hazai tiltakozás ellenére a fideszes parlamenti többség megszavazta a lex CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvénymódosítást kedden délben, az Oktatási Szabadságot csoport élőláncos tiltakozó akciót tartott a Közép-európai Egyetem (CEU) bezárása és az oktatási szabadság durva korlátozása ellen. Már a hivatalos kezdés előtt is több százan gyűltek össze az intézmény főépülete köré, az élőlánc kialakításakor pedig már több ezer emberről számolt be a helyszínen tartózkodó tudósítónk. A tiltakozókon az egyetem melletti szolidaritás jeleként „A CEU-val vagyok/I stand with CEU” angol és magyar feliratú kitűzőket lehetett látni.

A szervezők a demonstrációval Áder Jánosnak is üzentek, transzparensükön a „Ne írd alá!” felszólítással arra próbálták rábírni a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje el azt minél hamarabb megfontolásra az Alkotmánybíróságnak. A tüntetés kezdetén a színpadról magyarul és angolul is elmondták a szónokok: „azért vagyunk itt, hogy Ádert vétóra biztassuk”; valamint „Ne írd alá János!” – üzenték az államfőnek. Tudósítónk szerint a demonstrálók „Veto” feliratú papírt tartottak a kezükben, amit a magasba emeltek, utalva arra, hogy a köztársasági elnök még megakadályozhatja a módosító hatályba lépését.

Csatlakozott a tüntetőkhöz Bokros Lajos, a CEU oktatója, Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa és budapesti elnöke (academic freedom, azaz akadémiai szabadság feliratú táblával a kezében), illetve Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa is, aki a mai parlamenti szavazást szirénázással próbálta megzavarni.

Hiller István lapunknak elmondta: a törvényjavaslat elfogadásával nem tekinti lezártnak az ügyet, ezért van itt, a helyszínen. Az egykori oktatási és kulturális miniszter szerint folytatni kell a harcot az oktatás szabadságáért a parlamentben és az utcán is. Hangsúlyozta: az a fontos, hogy minél többen kiálljanak ezért az ügyért.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az élőlánc kialakítása alatt a „Szabad ország, szabad egyetem” felkiáltás többször is felhangzott. Pillanatok alatt állt össz a lánc, amely több utcán keresztül húzódott, és negyed hat után pár perccel pedig „Összeért a lánc! Szuperek vagytok!” kijelentéssel biztatták összefogásra a szervezők hangosbemondón a tömeget.

 
Több százan gyűltek össze a CEU épülete előtt
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

Az egyik rendező a színpadról szólt a demonstrálókhoz „Ez már nem is élőlánc, ez élő tömeg, tele vannak az utcák”. Nem sokkal hat előtt a szolidaritási tüntetésen már több ezren vettek részt: zúgott a „szabad ország szabad egyetem” rigmus. Az első szónok arról beszélt, hogy most „Áder Jánoson a sor, vétózza meg a törvényt!” A CEU–n tanuló diák hangsúlyozta: „Nem vehetik el az egyetemünket! Minden döntés, amit az érintettek nélkül hoznak meg, nem demokratikus” – tette hozzá. Úgy vélte, a parlamentben ugyan a „mi képviselőink ülnek, de jelenleg nem minket képviselnek”. Mint mondta, „semmit rólunk, nélkülünk, ez a nép akarata”, ha a „képviselők nem így gondolják, ne kormányozzák az országot!”

Egy első éves CEU-s hallgató is színpadra lépett. Felháborítónak nevezte, hogy 2017-ben egy uniós tagállamban el lehet lehetetleníteni egy nemzetközi egyetemet, csak mert a kormány politikai érdeke ezt kívánja. Azért vannak itt, hogy jelezzék, ezt nem hagyják szó nélkül – hangsúlyozta a szónok. A hallgató úgy vélte, többről van szó, mint a CEU: a magyar demokrácia és a jogállamiság jelenéről és jövőjéről. Arra kérték Áder Jánost, állítsa meg a kormány ámokfutását.

Egy másik fiatal szónok, aki édesanyja disszidálása után már New Yorkban született, de magyarnak érezte magát, egy éve hazatért, hogy az egyetemen tanulhasson azt mondta: „lehet, hogy hiba volt hazajönni”. Arról beszélt, hogy Orbán Viktor nemzeti konzultációt indított arról, hogy állítsuk meg Brüsszelt, a fiatal szerint az a kérdés fontosabb, hogyan állítsuk meg a miniszterelnököt. „Nem tűrjük, hogy kioltsák a tudás és a szabadság lángját, hogy tönkre tegyék a jövőnket” – hangoztatta a szónok. Mint mondta, nem csak egy iskoláról van szó, hanem a magyar fiatalok jövőjéről. A beszédek után a tömeg azt skandálta: „nem hagyjuk”, „ne írd alá János”, „vétózd meg”.

A demonstráció hivatalos programja nem sokkal este hat óra után véget ért, a tömeg egy része viszont átvonult a Parlamenthez. Tudósítónk szerint a Kossuth téren rendőrök sorakoztak fel, a CEU-s tüntetők közül több százan csatlakoztak a Parlament előtt zajló hitelkárosultak demonstrációjához.

A tüntetők a Parlament épülete előtt egyenként mondták el a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosító javaslatot megszavazó képviselők nevét. Közben zúgott a „hazaárulók”, „börtönbe velük”, a tömeg pedig fütyülésbe kezdett. A tiltakozók egy EU-s zászlót szerettek volna kitűzni a Parlamentre, az épület főlépcsőjén viszont rendőrsorfal állta útjukat. A zászlótűzést nem engedélyezte a rendőrség, a tömeg azt harsogta: „magyar rendőr velünk van”; „Európa”. A tüntetők meglehetősen közelről néztek farkasszemet a rendőrökkel, ekkor kisebb lökdösődés is kialakult a hatóság és a tiltakozók között, utóbbiak csak azt szerették volna, ha tárgyalhatnának a rendőrökkel a zászló kitűzéséről.

Hiába a rendőrsorfal, az uniós zászló mégis lobogott egy ideig a Parlament ablakából: nem sokkal negyed nyolc után Kunhalmi Ágnes az MSZP oktatáspolitikusa frakciójának ablakából lengette meg az EU-s lobogót, közben azt kiáltotta: „Szabadságot Magyarországnak!” „Le a diktátorokkal”. Később a tiltakozók közül egy fiatal lány felmászott a Parlament főlépcsője mellett elhelyezkedő oroszlán szoborhoz, és onnan lengette az uniós zászlót a tömeg legnagyobb örömére.

Este nyolc óra körül Kunhalmi Ágnes a Parlament lépcsőjén felsorakozott rendőrsorfal előtt szólt a tömeghez. Mint mondta, „a jövő nyugaton van”, és „újra és újra meg kell harcolnunk a demokráciáért”. A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán célja az, hogy elterelje a figyelmet a korrupcióról, az egészségügy helyzetéről, arról „hogy rohadnak a kórházak”, és nő a létminimum alatt élők száma. Eközben néhány tucatnyian ülősztrájkba kezdtek a rendőrsorfal előtt.

Fél kilenckor még mindig néhány százan voltak a Kossuth téren, a demonstrálók a vasárnapi akcióhoz hasonlóan magasba emelték világító telefonjukat, miközben azt skandálták: „szabad ország, szabad egyetem”. Tudósítónknak a tiltakozók azt mondták: maradnak és felkészültek az oszlatásra is. A Parlament épülete körül kollégánk becslése szerint legalább annyi volt a rendőr, mint a tüntető. Az ORFK közleménye szerint a demonstráció megőrizte békés jellegét, rendőri intézkedésre nem került sor a Kossuth téren.

A Parlament előtt elhangzott, hogy a tüntetések ezzel nem értek véget: szerdán reggel nyolckor jelképesen lezárják a Szabadság hidat. A 24.hu szerint Büki Zoltán civiljogi aktivista bejelentette, hogy kétóránként lezárnak egy-egy hidat, egészen addig, amíg vissza nem vonják a törvénymódosítást.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.