A CÖF Goodfriendet támadja

2014. november 13., csütörtök 05:06, frissítve: csütörtök 11:45

Várhatóan ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Civil Összefogás Fórum (CÖF) annak kapcsán, hogy André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője saját bevallása szerint magyarországi korrupciós bűncselekményekről szerzett tudomást, ennek ellenére a nagykövetség azokról máig nem tájékoztatta a nyomozó hatóságokat.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: az amerikai ügyvivő külföldi hivatalos személynek minősül, és miután képfelvételek támasztják alá, hogy az elmúlt hetekben többször elhagyta a budapesti amerikai nagykövetség területét (tehát Magyarország területére lépett), így a magyar jogszabályok alapján ekkor feljelentési kötelezettsége keletkezett, s át kellett volna adnia állítólagos bizonyítékait, amelyek igazolják, miért tiltottak ki hat magyar tisztviselőt az Egyesült Államokból.

A kitiltási ügy...
...kronológiáját, benne André Goodfriend részletesen ITT találja.

Az alkotmányjogász kiemelte: a Btk. szerint ha például egy hivatalos személy elmulasztja a feljelentést egy vesztegetési ügyben, három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Lomnici megjegyezte, bűncselekmény gyanújába keveredő diplomaták ellen rendszerint nem indul büntetőeljárás, hanem kiutasítják őket az országból.

Eközben az ATV.hu úgy értesült, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) adatokat kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától egy olyan cégcsoportról, amely kulcsszerepet játszhat uniós pénzek felhasználásában. Kedden DK-s politikusok arra kérték az OLAF-ot, világítsa át a NAV-ot.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.