Nem vizsgálnák kötelezően a kéményseprők a családi házak kéményeit

2017. szeptember 22., péntek 09:29, frissítve: péntek 11:42

Az egylakásos ingatlanokat, vagyis a családi házakat kivonná a kormány az úgynevezett sormunkában, rendszeresen végzett kéményseprési szolgáltatásból – hívta fel a figyelmet a Kéményseprők Országos Szakszervezete arra a javaslatra, amely egy Pintér Sándor belügyminiszter által csütörtökön benyújtott salátatörvényben bújik meg (itt olvasható, a 47. oldalon kezdődik). Az érdekképviselet szerint a javaslat „beismerő vallomás a tárca részéről, hogy képtelen ellátni a lakosság kéményellenőrzését és biztosítani magyar családok százezreinek a biztonságát, a felelősségvállalás helyett pedig fonetikai trükköket alkalmazva varrja a gombot a kabáthoz”.

A sormunka azt jelenti, hogy külön megrendelés nélkül, előzetes értesítést követően megy ki a kéményseprő, a kötelezően előírt vizsgálatot és tisztítást pedig – ha a tulajdonos biztosítja a bejutást az ingatlanba – ingyen végzi. A friss törvénymódosítás értelmében viszont a családi házakhoz csak akkor menne ki a kéményseprő, ha a tulajdonos kifejezetten kihívja, vagyis maga a szolgáltató nem ütemezné be, hogy hová mikor menjen. A szolgáltatás ebben az esetben is díjmentes lenne a magánszemélyeknek.

Ugyanakkor azt a javaslat indoklása is elismeri, hogy „az ingatlanhasználó egyéni felelősségvállalása növekszik”, hiszen a megrendelés nem kötelező, de a kötelező sormunka az előterjesztő szerint „adminisztrációs és időbeli terhet jelent” a lakosságnak, amit a módosítással megszüntetnek.

A szakszervezet azonnali választ vár a belügyminisztertől, hogy mi indokolta a döntést, ha pedig nem hajlandó a javaslatot visszavonni, úgy távozásra szólítják fel.

Ismeretes, a kormány 2016-ban ingyenessé tette a lakossági kéményellenőrzéseket, majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fokozatosan átvette a szolgáltatást országszerte. Az OKF szerepvállalásának növekedésével párhuzamosan több cég is beszüntette tevékenységét vagy csődbe ment, köztük állami vállalatok is.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.