A csapások ellenére még mindig ők a legerősebbek

2013. augusztus 24., szombat 07:10, frissítve: szombat 10:52

Bár az elmúlt ötven év kommunista diktatúrája jelentősen meggyengítette az egyházak infrastruktúráját, de még mindig ők a legerősebb közösségépítő szereplők a mai Magyarországon – hangsúlyozta az MNO-nak Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Szólt arról is, hogy az emberekben még egy régi egyházkép él, amin mindenképpen változtatni kellene.

– Kőszegen a Tranzit fesztiválon most vagyok először, de a korábbi Fesztivál a határon rendezvényen többször is voltam, a Kommentár folyóirat hátterével egy olyan szellemi műhelynek a nagytábora zajlik most Kőszegen, ami a rendszerváltás után egyfajta szellemtörténetté vált – mondta el Hölvényi György. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint az egyházak napjainkban is jelentős közvetlen és közvetett befolyással vannak a társadalomra, ebből a szempontból nagyon jó, hogy a fesztiválon szóba kerültek az egyházi világ közösségépítési tervei.

A politikus úgy látja, az egyházak a társadalmi szerepvállalás terén a 21. századi Magyarországon ötven év kommunizmus után meggyengült infrastruktúrával kénytelenek boldogulni. „Nem az oktatási-szociális munka, hanem az a fajta, hitből jövő krisztusi szemlélet számít, amiből fakad ez a munka, és nem fordítva.” Hangsúlyozta, hogy az egyházak sokak számára nem láthatóan, döbbenetes méretű és minőségi vállalásban vannak mind oktatási, mind szociális területen. Ez jelentős változásokat hozott az egyházak életében, mivel a korábbi rendszerben ezek a tevékenységek tiltva voltak – tette hozzá.

Az egyházak még ma is erősek

Nemcsak új struktúrát kellett építeni az egyházaknak 1990-et követően, hanem közben beköszöntött a 21. század, így alkalmazkodni kellett az új viszonyokhoz, elsősorban a médiában történt változásokhoz – mondta Hölvényi. Az emberekben még mindig olyan egyházkép él, ami már nem létezik, mivel a kommunista rendszer véget ért. Az is hátráltatja a kép megváltozását, hogy az egyházak sokszor az intézményi reklám helyett a napi munkájukat végzik – tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy a 2011-es népszámlálás adatai szerint több százezerrel csökkent azon személyek száma, akik valamelyik egyház tagjának vallják magukat, az államtitkár elmondta, hogy ez egy nagyon komoly kihívás, de a választ az egyháznak magának kell megtalálnia. „Számomra az üzenet világos, ahogyan egy társadalom individualizálódik, és a közösségeknek egyfajta válsága figyelhető meg, ahhoz képest az egyházak még ma is erősek.”

Hölvényi korábban arról beszélt, hogy, Ferenc pápa személye az egyház megújulását, modernizálását, megnyílását szimbolizálja, megválasztásával az egyháznak meg kell határoznia magát a világgal való kapcsolatában. „Az egyházak nagyon fontos spirituális erőt hordozó közösségek, értékközösségek, amelyek társadalmi szerepvállalásukkal, közösségformáló erejükkel részt vesznek a társadalom, ha úgy tetszik, a nemzet építésében” – hangsúlyozta felszólalásában az államtitkár.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Tranzit – Fesztivál a határon részletes programja itt olvasható.

A fesztivál legfontosabb pillanatait az MNO, a Hír TV és a Lánchíd Rádió élőben közvetíti az olvasóknak, nézőknek és hallgatóknak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.