A fegyvertartásról és az LMP akciójáról is szó lesz

NT

2012. március 4., vasárnap 08:14, frissítve: vasárnap 13:17

A fegyvertartás szabályainak lazításáról és a tavaly év végi LMP-s demonstráció után büntetőeljárás alá vontak közkegyelméről is határozhat az Országgyűlés következő kétnapos ülésén. A képviselők emellett tárgyalni kezdhetik például a kormány bérkompenzációval és a költségvetés ehhez kapcsolódó módosítását.

A lőszerekről és a lőfegyverekről szóló törvényváltoztatást Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter közösen kezdeményezi. Az előterjesztés több könnyítést is tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából. A korábbi tiltás feloldását kezdeményezve engedélyezhetik például a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. A szerelést azonban csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet majd végezni és csak saját szükségletre.

Az Országgyűlés elfogadott módosító javaslat hiányában ugyancsak hétfőn tarthat zárószavazást arról a kormánypárti javaslatról, amely közkegyelmet adna azoknak, akiket büntetőeljárás alá vontak az LMP tavaly decemberi, Parlament épülete körüli demonstrációja után. Az érintett ellenzéki képviselők nem értenek egyet az előterjesztéssel, mivel álláspontjuk szerint nem követtek el törvénysértést.

A Ház emellett elfogadhatja a Független Rendészeti Panasztestület 2008–2010-es tapasztalatairól, továbbá az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsa 2010-es tevékenységéről szóló beszámolót is. A képviselők szavazhatnak továbbá a külügyi bizottság azon javaslatáról is, amellyel az Országgyűlés azoknak a litván és lengyel civileknek, valamint politikusoknak mondhat köszönetet, akik kiálltak Magyarország mellett a nemzetközi bírálatokkal szemben.

A határozathozatalok után Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos azon előterjesztése kerül terítékre, amely parlamenti bizottságot hozna létre a Volánbusz 2003-as reorganizációjának vizsgálatára, ezt követően a korábban kezdett előterjesztések részletes vitájával zárulhat a hétfői ülésnap.

Kedden a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslat általános vitájával kezdődik az ülés, majd megkezdődhet a bérek szükséges emelésével és a további foglalkoztatással összefüggő törvénymódosítási kormányjavaslat, valamint az ehhez kapcsolódó költségvetési változtatás összevont tárgyalása.

A kabinet összesen 21 milliárd forintból kívánja támogatni azokat a cégeket, amelyek az összes dolgozójuk esetében teljesítik a kompenzációt. További kritérium, hogy a vállalkozás átlagos állománya idén nem csökkenhet a tavalyihoz képest, a teljes munkaidős foglalkoztatásból részmunkaidőbe kerülők aránya pedig nem lehet több 20 százaléknál. Emellett a foglalkoztatónál a 2011-es bruttó átlagkereset nem haladhatja meg a 215 ezer forintot. A támogatások várhatóan júniustól állhatnak rendelkezésre.

A KDNP korábban két általános vita lefolytatását javasolta, így kedden tárgyalni kezdhetik az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvénymódosítást, valamint napirendre kerülhet az a kereszténydemokrata országgyűlési határozati javaslat is, amely emléknapot jelölne meg a kuláküldözés áldozatainak. A javaslat szerint az emléknap minden évben Péter, Pál napjára esne.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.