Teljes átalakulás lesz az egészségügyben

PR

2012. március 19., hétfő 04:21, frissítve: hétfő 08:29

Nem csak az aktív kórházi ellátórendszert alakítaná át az egészségügyért felelős államtitkárság. A fekvőbeteg-intézmények krónikus-rehabilitációs rendszerében is újraosztanák az ágyszámokat és az ellátási területeket, valamint átszerveznék a járóbeteg-ellátást is – írja a Magyar Nemzet.
Fel kell gyorsítani az egészségügyi ellátórendszer átalakítását, a városi fekvőbeteg-intézmények átvételét májusban le kell zárni – jelentette ki Szócska Miklós múlt héten hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

A Szócska Miklós vezette egészségügyért felelős államtitkárság újraszervezné a kórházi krónikus-rehabilitációs rendszert, valamint a teljes járóbeteg-ellátást is. Erről a kórházigazgatókat is tájékoztatták: a tervek szerint a járóbeteg-ellátásban 2013 januárjától, míg a krónikus-rehabilitációs területen már ez év júliusától vagy szeptemberétől lépne hatályba az új struktúra. Ezen a területen kapacitáscsökkentésre lehet számítani.

A tervezett változtatásokkal az egészségügyi ellátórendszer szinte egészét átszervezné Szócska Miklós. Jelenleg a kórházi aktív ellátás átszabásánál tartanak. Egyelőre még csak a három közép-magyarországi térségre vonatkozó terveket küldték el az érintett intézmények vezetőinek. Eszerint 545-tel lenne kevesebb aktív ágy a három középső régióban. Számos intézményben osztályokat szüntetnének meg, s van, ahol szinte a teljes aktív ellátást felszámolnák. Kórházat azonban nem zárnának be, de arra számítani kell, hogy sok intézmény funkciót vált. A korábbi tervek országszerte körülbelül 3000 aktív ágy megszüntetéséről szóltak, de a három középső térség kivételével a részletekről egyelőre semmit sem lehet tudni.

A cél, hogy a „könnyebb, egyszerűbb” betegségeket a lakossághoz közel gyógyítsák, a bonyolultabb, nehezebb eseteket viszont nagyobb központokban lássák el, ahol megfelelő tudás, gyakorlat, szakember és eszköz áll rendelkezésre.

A Magyar Nemzet korábban arról is írt, a kórházi struktúraátalakítás májusban léphet hatályba, de többen is szorgalmazzák annak elhalasztását egy-két hónappal. Mint ismert, országszerte körülbelül 2500-zal csökkentenék az aktív kórházi ágyak számát, és egyelőre csak a központi régiók intézményvezetőinek küldték ki a részletes terveket.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.