A fiatalok közel fele el akarja hagyni az országot

MN

2018. március 7., szerda 08:14, frissítve: szerda 08:19

Főleg a jobb megélhetés csábítja külföldre a fiatalabb korosztályt – ez olvasható ki abból a felmérésből, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Republikon Intézet.

A megkérdezettek csaknem ötöde úgy válaszolt: vagy ő, vagy valamelyik családtagja tervezi, hogy a közeljövőben külföldön vállal munkát, vagyis minden ötödik választópolgár nem itthon tervezi a jövőjét. A megkérdezettek 14 százaléka a jobb megélhetés reményében bízva gondolkodik a külföldi munkavállaláson, és csak 3 százalék választaná ezt a közélet állapota miatt, míg 1 százalék egyéb okot említett.

A korcsoportonkénti bontásban még lesújtóbb jövő rajzolódik ki: a 18–24 éves korosztály 40 százaléka mondta azt, hogy ő vagy valamely családtagja külföldre akar költözni, közülük 34 százalék a jobb megélhetésért, 5 százalékuk pedig a közélet állapota miatt tervezi, hogy elhagyja hazánkat. A korcsoport 44 százaléka ugyanakkor nem emigrálna, 16 százalék pedig nem akart vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

A 25 és 34 év közötti fiatalok inkább itthon maradnának. A kutatás szerint a korcsoport 76 százaléka nem akar külföldre költözni, és mindössze 18 százalék mondta azt, hogy ezt tervezi ő vagy valamelyik családtagja.

A Republikon Intézet reprezentatív, 1000 fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásában arra kereste a választ, hogy a magyar népesség hány százaléka tervezi a külföldre költözést, illetve hányan tudnak olyan családtagról, aki azt fontolgatja, hogy elhagyja az országot.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.