A Fidesz bízik a részvételi rekordban

SZN

2014. április 12., szombat 20:10

A Fidesz reményei szerint a május 25-i európai parlamenti (EP-) választás magyarországi részvételi aránya ezúttal is felülmúlja majd az európai átlagot, sőt ezúttal a választásra jogosult magyarok több mint 40 százaléka járul az urnákhoz.

Erről Deutsch Tamás és Schöpflin György fideszes EP-képviselők beszéltek szombaton Budapesten újságíróknak, a Negomoot Egyesület rendezvényén.

Deutsch Tamás utalt arra, hogy az első magyarországi EP-választáson, 2004-ben 38 százalékos, öt évvel később pedig 36 százalékos volt a magyarországi részvétel. A kormánypárti politikus hangsúlyozta, e részvételi arányok elmaradnak ugyan az országgyűlési és önkormányzati voksoláson megszokottól, de mindkét alkalommal felülmúlták az akkori európai átlagot.

Deutsch Tamás reményének adott hangot, hogy az idei EP-választáson új magyar részvételi rekord születik. Szerinte ehhez hozzájárul minden, a Negomoot Egyesület szombati rendezvényéhez hasonló olyan esemény, amelyen fiatalok ismerkedhetnek meg az Európai Unió működésével. A fideszes politikus megerősítette, pártja arra számít, hogy 10-12 EP-képviselőt delegálhat Brüsszelbe.

Magyar fiatalok

Schöpflin György szintén így vélekedett, és aláhúzta, azt tapasztalta, hogy a magyar fiatalok rendkívül felkészültek és jól ismerik a brüsszeli és strasbourgi munkát. A politikusok szerint ezt mutatja az is, hogy az EU intézményeiben számos magyar fiatal tud elhelyezkedni és jó teljesítményt nyújtani.

Deutsch Tamást kérdezték az országgyűlési választások eredményeiről is. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, természetesen örül, hiszen ahhoz a politikai családhoz tartozik, „amely győzött, nem kicsit, hanem nagyon".

Jó lovas, rossz lovas

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az öröm átélése után komoly felelősség és munka hárul a parlamentbe jutott Fidesz–KDNP-képviselőkre. Ugyancsak kérdésre reagálva szólt arról is, a „kétharmadfóbiásoknak" el kell fogadniuk, hogy „az isten adta nép döntött így", vagyis a Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többsége demokratikus akarat eredményeként jött létre. „A rossz lovas alatt a gebe is el tud szaladni, míg a jó lovas a paripát is nyugodtan üli meg" – fogalmazott Deutsch Tamás arra a felvetésre, nem fél-e attól, hogy a kormánnyal „elszaladhat a ló".

Bajnai nem adja fel

Bajnai Gordon szerint a múlt vasárnap elszenvedett választási vereség után a májusi EP-választás lehetőséget teremt az Együtt–PM-nek a szépítésre. A pártszövetség vezetője szombati, budapesti kampánynyitójukon ígéretet tett rá, hogy a kampányban úgy fog küzdeni, mintha az életéért tenné. Ugyanezt kérte a megjelentektől is.

 

Az ellenzéki politikus kifejtette, a parlamenti választáson az Együtt–PM mellett nagy vereséget szenvedett Magyarország, Európa és a „kormányváltók” is, de az EP-választás lehetőséget ad a szépítésre. Hangsúlyozta, hogy miután önállóan indulnak, ezért most megalkuvás nélkül képviselhetik azt, amit ők gondolnak Magyarországról és Európáról. Most nemcsak valami ellen, hanem valamiért is lehet majd szavazni.

A Negomoot Egyesület szombati rendezvényén magyar egyetemisták modellezték az Európai Parlament működését az „EPvOKs" – Európa a Te választásod!” című eseménysorozat részeként. A rendezvény szervezésében az Európa Mozgalom Magyar Tanácsa is részt vett.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja