A Fidesz elkezdte kihúzni a költségvetést Márki-Zay Péter alól

MN

2018. március 19., hétfő 16:29, frissítve: hétfő 16:58

Eltörölte a 101 négyzetméternél kisebb ingatlannal rendelkező hódmezővásárhelyi magánszemélyek ingatlanadóját hétfőn a hódmezővásárhelyi közgyűlés – írja az MTI. A döntés ráadásul visszamenőleges hatályú, az érintettek január 1-től mentesülnek az adó megfizetése alól. Az adócsökkentés idén mintegy 134 millió forint bevételkiesést eredményez.

Márki-Zay Péter független polgármester korábban a választási kampány során maga is megígérte az adó eltörlését, de miután szembesült a város anyagi helyzetével és adósságaival, már azt mondta: ilyen körülmények között idén még nem lehetséges. A február 25-ei időközi választáson alulmaradó Hegedűs Zoltán korábbi alpolgármester, a Fidesz helyi frakcióvezetője viszont bejelentette: szeretnének segíteni a polgármestert, hogy megvalósítsa egyik korábbi ígéretét, a polgármester pedig gazdálkodja ki a kiesést.

Márki-Zay a hétfői közgyűlésen javaslatot is tett rá, hogy vonják vissza a helyi vállalkozásoknak nyújtott bérfejlesztési támogatásról hozott rendeletet. Ennek értelmében ugyanis a vállalkozások az építményadó 30 százalékát kaphatják meg támogatásként a minimálbér-emelésnél nagyobb bérfejlesztéshez. A polgármester úgy fogalmazott, az így megtakarított összeg részben fedezi a magánszemélyek ingatlanadójának kiesését. A közgyűlés fideszes többsége azonban nem támogatta a döntést.

A polgármester javaslatot tett arra, hogy a korábbi egy helyett két aljegyző dolgozzon az önkormányzatnál, de előterjesztése nem kapott többséget. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.