A Fidesz-frakció leadta a rendelését a kormánynak + Videó

MD

2012. június 22., péntek 12:31, frissítve: péntek 14:42

A munka világát érintő pozitív változásokat, a munkahelyteremtést és -megőrzést szolgáló intézkedéseket "rendelt meg" a jövő évi költségvetésben a Fidesz-frakció a kormánytól – közölte a kormánypárti képviselőcsoport vezetője a frakcióelnökség pénteki rendkívüli ülése után.

Rogán Antal sajtótájékoztatóján több „megrendelést” ismertetett: eszerint a képviselőcsoport védelmet kér az 55 év feletti, a 25 év alatti és a képzettséget nem igénylő munkakörben dolgozóknak, mégpedig úgy, hogy az őket foglalkoztató vállalkozások részesüljenek érdemi tehercsökkentésben és kapjanak adókedvezményt.

Ugyancsak tehercsökkentést, valamint az adózás „végtelen” leegyszerűsítését sürgeti a Fidesz-frakció a jellemzően ötmillió forint alatti bevételt elérő – körülbelül 410 ezer – önfoglalkoztató mikrovállalkozásoknak, közölte a politikus. Kifejtette, hogy Magyarországon azok a kisvállalkozások, amelyek 3–25 embert foglalkoztatnak, a magyar munkahelyteremtés szempontjából nagyon fontosak, ugyanis a teljes magán-munkavállalói körben dolgozók csaknem harmadát ezek alkalmazzák. „Azt kérjük a kormánytól, hogy a 25 főnél kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozások életét lényegesen egyszerűsítse” – mondta Rogán Antal.

Legyen területi elv

A frakció harmadik kérése, hogy a kormány érvényesítsen területi elvet a beruházási adókedvezmények megfogalmazásakor, vagyis legyenek olyan – nehezebb helyzetben lévő – régiók, amelyek esetében ilyen kedvezményeket ad a kabinet.

Az Állami Számvevőszék szerint a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban jövőre tervezett 1,6 százalékos GDP-növekedés mellett tartható a 2,2 százalékos hiánycél. Bővebben>>>

 

Orbán véleményezni fogja a „megrendeléseket”

A frakcióvezető a kérésekről tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt is, és kérte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel együtt vegyen részt a hétfői frakcióülésen, és fejtsék ki a véleményüket azt illetően, hogy tudják-e támogatni ezeket az intézkedéseket. Hozzátette, a kabinettől várják, hogy teremtse meg e lépések forrásoldalát a költségvetésben. Rogán Antal azt nem tudta megmondani, hogy mekkora összegről lehet szó. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor hogyan reagált a kérésekre, azt felelte: „a miniszterelnök úr azt jelezte nekem, hogy készülni fog a hétfői frakcióülésre”.

A munkahelyek védelme és a munkahelyteremtés legyen elsődleges a 2013-as büdzsé és az adótörvények megfogalmazásakor – összegzett a frakcióvezető, hangsúlyozva egyúttal, hogy a Fidesz képviselőcsoportja támogatja a költségvetés sarokszámait.

Sikerül lezárni az „örökséget”

Rogán Antal kifejtette: az EU-s pénzügyminiszterek pénteken várhatóan egy Magyarországnak kedvező döntést hoznak, feloldják a felzárkóztatási támogatások felhasználásának zárolását, és ez előrevetíti azt, hogy végre megszűnik a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás. „Ez egy öröksége volt a mostani kormánynak”, mert az előző kabinetek az általuk tett ígéreteket – a költségvetési deficit csökkentését, a hiány mérséklését és az államadósság leszorítását – nem tudták valóra váltani, mondta a Fidesz frakcióvezetője, aki korszakváltásként értékelte az „örökség” lezárását.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.