A Fidesz körbetelefonálja a nyugdíjasokat Vona Gábor szavai miatt

MN

2017. augusztus 21., hétfő 15:22, frissítve: kedd 07:09

Telefonos és e-mailes tájékoztató kampányt indít hétfőn a Fidesz, hogy informálja a nyugdíjasokat arról, szerintük milyen megengedhetetlen kifejezéseket, sértő jelzőket használt a magyar nyugdíjasokra Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint azt mondta, Vona Gábort már többször felszólították, kérjen bocsánatot azoktól, akiknek az önbecsülésébe gázolt a szavaival, de erre a Jobbik elnöke nem volt hajlandó annak ellenére sem, hogy nyugdíjas szervezetek is ezt kérték tőle.

Egy hónapja várunk a bocsánatkérésre, azonban nem várhatunk tovább. Az a véleményünk, tájékoztatni kell az embereket arról, mi hangzott el, miket mondott a Jobbik elnöke – mondta Hidvéghi Balázs. Hozzátette: Vona Gábor szavai megengedhetetlen, cinikus, sértő kijelentések. „Senki nem veheti magának a bátorságot arra, hogy így beszéljen a magyar nyugdíjasokról” – tette hozzá.

Elmondta: a következő napokban telefonon és e-mailben keresik meg azokat, akik korábban már felhatalmazást adtak a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségnek a kapcsolattartásra, például egy korábbi aláírásgyűjtő akció során. A kommunikációs igazgató szerint a kampány hétfőn indult és várhatóan 7-10 napig tart majd, az akció után tudnak tájékoztatást adni arról, hány embert értek el.

Hidvéghi Balázs elmondta azt is, „ismételgetheti” Vona Gábor magának, hogy nincs miért bocsánatot kérnie, de felmérések szerint az emberek négyötöde sértőnek és gúnyosnak találta a Jobbik-elnök szavait, több mint kétharmaduk pedig szükségesnek tartja a bocsánatkérést.

A Magyar nemzet információi szerint a telefonos kampány már meg is kezdődött, igaz a felhasznált adatbázis nem feltétlenül pontos, hiszen nem csak nyugdíjasokat hívtak fel. Olvasónk szerint egy komoly férfihang jelentkezett, és a Fidesz nevében bemutatkozva felidézte Vona sokat emlegetett szavait szavait, amivel állítólag megsértette a nyugdíjasokat. „Ez felháborító” – minősítette a Jobbik-elnök szavait a férfihang, majd arra szólított fel, hogy

„ne felejtse el, amikor szavazásra kerül a sor!”

Miről is van szó?

A Jobbik elnöke az Orbán Viktort a Tusványoson kifütyülő nő megrángatását látva tette közzé Facebook-bejegyzését. Ebben többek között azt írta, a közönség sorai között Orbán Viktor beszéde alatt füttyögve tiltakozott egy lány, és „az ott álló viktoriánus nyugdíjasokon eluralkodott a lincshangulat”. A konkrét eset kapcsán Fidesz-rajongó és gyűlölködő nyugdíjasokról írt. Arról értekezett, hogy egy utcafórumán „szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas”. Mint írta, „húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt”. Miután a Fidesz és az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Idősek Tanácsa is bocsánatkérésre szólította fel, úgy reagált, hogy „Orbán Viktornak kell bocsánatot kérnie a tisztességes, józanul és kulturáltan gondolkozó, viselkedni képes nyugdíjasoktól, és Orbán Viktor felelőssége az, hogy a fideszes nyugdíjasok azon törpe kisebbségét visszafogja, amely nem tud viselkedni a kormányzati hergelése nyomán”.

Apáti István, a Jobbik szóvivője később szintén arról beszélt, hogy Vona Gábor nem általában a nyugdíjasokról írt, hanem arról a néhány emberről, akik minősíthetetlenül viselkedtek vele.

Vona Gábor Facebook-bejegyzése

Vona Gábor a Jobbik augusztus 20-i rendezvényén is beszélt a posztról és utóéletéről. Mint fogalmazott, ha hibát követ el, hajlandó bocsánatot kérni. Azt mondta: bocsánatot kér a nyugdíjasoktól, de a Fidesz nevében, a Fidesz helyett, amiért manipulálja, hamis hírekkel, csúsztatásokkal hecceli, egymás ellen fordítja őket. Megjegyezte: az általuk javasolt bérunió a nyugdíjasoknak is érdeke, mert a nyugdíjak értéke a bérek értékének függvénye, emellett az elvándorlást is meg tudja állítani.

Hidvéghi Balázs a sajtótájékoztatón arra a felvetésre, hogy tervezik-e módosítani a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvényi előírásokat, mivel több, társadalmilag hasznos munkát végző szervezetnek is regisztrálnia kell, elmondta: nem látnak problémát a jelenlegi szabályozással. Mint mondta, a jogszabállyal a legfontosabb cél az átláthatóság biztosítása volt, egy szervezetnek sincs félnivalója, nem veszélyezteti misszióját, ha átláthatóvá válik, honnan jut forrásokhoz.

Ugyanakkor veszélyesnek nevezte, hogy azok a szervezetek tiltakoznak hangosan és tagadják meg a törvény betartását, amelyek politikai tevékenységet végeznek és – mint fogalmazott – „legtöbbjük így vagy úgy Soros György támogatásából működik”. Úgy vélte, a fő kérdés az illegális migrációhoz való hozzáállás, ezért volt szükség a törvényre, ugyanis „nemzetbiztonsági kockázatot jelentő folyamat indult el”.

Azzal kapcsolatban, hogy Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke írásbeli tájékoztatást kért Pintér Sándor belügyminisztertől és Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől, miként érintik az országot az elmúlt napok terrorcselekményei, a kommunikációs igazgató azt mondta, Molnár Zsoltnak inkább Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét kellene megkérdeznie arról, miért akarja lebontani a magyar határt védő kerítést. Az a véleményünk, a kerítés lebontása jelenti, jelentheti az igazi veszélyt – jegyezte meg Hidvéghi Balázs.

A Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester gazdagodását firtató kérdésre Hidvéghi Balázs azt válaszolta, üdvözlik, hogy magyar cégek nyernek közbeszerzéseket és valósítanak meg fejlesztéseket, így erősebbé válnak a magyar vállalkozások és a nemzetgazdaság is. Hozzátette: minden személyre és cégre vonatkoznak a törvény előírásai, és ha ezzel a törvényességgel kapcsolatban merül fel probléma, azt meg kell vizsgálni, egyébként „alapesetben” nem kommentálják cégek, vállalkozások ügyeit.

Arra, hogy sajtóinformáció szerint a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba az iskolaszövetkezeti diák tagok nevén valójában azok szüleit foglalkoztatta, így alacsonyabb áron tudott munkaerőt kölcsönözni, Hidvéghi Balázs úgy reagált: ez „egy újabb adalék a szocialista korrupciós botrányhoz”. „A szocialisták sunnyognak” – tette hozzá, megjegyezve, „visszaköszön, milyen volt az a világ, amikor a szocialisták kormányoztak és amikor korrupció hálózta be az állami fejlesztéseket, korrupció hálózta be a párt működését”. Választ kellene adnia a szocialista párnak arra, milyen kapcsolatban álltak Czeglédy Csabával, hol vannak az ellopott milliárdok és mennyi pénz jutott az MSZP-hez illetve a DK-hoz – jegyezte meg.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.