A Fidesz magabiztosan őrzi előnyét

BL

2012. május 25., péntek 12:43, frissítve: péntek 14:34

A kormánypártok őrzik vezető pozíciójukat, a Fidesz előnye még mindig másfélszeres. Csak kismértékű, hibahatáron belüli mozgások tapasztalhatók a politikai erőtérben – derül ki a Századvég május végén készített közvélemény-kutatásából.

Az intézet kutatási összefoglalójából kiderül, hogy az elmúlt hónaphoz hasonlóan a választókorúak 48 százaléka biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya kismértékben csökkent, jelenleg a megkérdezettek 39 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A közvélemény-kutatás a pártok erőviszonyaiban nem talált döntő változást. A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 24 százalék, az MSZP ebben a közegben 15 százalékon áll, az LMP a voksok 7, a Jobbik 9 százalékéra számíthatna. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót mindössze 3 százaléknyian támogatják.

Fotó: Századvég


A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 41, a szocialisták 25 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 17 százaléka adná voksát a Jobbikra, 9 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban 4 százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson nem érné el a parlamentbe jutási küszöböt – derül ki a Századvég május 17–23. között 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezésével készített felméréséből.

Fotó: Századvég

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.