A Fidesz rosszul járna a műveltségi cenzussal, a Jobbiknak kedvezne

MN

2017. augusztus 4., péntek 14:21, frissítve: péntek 14:55

Az alacsonyan iskolázott – nyolc általános vagy annyit sem végzett – választók körében jóval magasabb a Fidesz támogatottsága, mint a teljes népesség körében, írja a Publicus Intézet az elmúlt négy hónap összevont adatai alapján. Ez azért lehet érdekes, mert a Jobbik felvetette, hogy a választási visszaélések ellen egyfajta műveltségi cenzust vezetnének be, vagyis alapfokú végzettséghez kötnék a szavazati jogot. A Fidesz szerint ez elitizmus, és sértő az alacsonyan iskolázottakkal szemben.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint Magyarországon nagyjából 2,2-2,4 millió választókorú embernek van nyolc általános vagy alacsonyabb iskolai végzettsége. Közülük körülbelül 400 ezer ember nem fejezte be a nyolc általánost, több mint a felük azért, mert hetvenöt évnél idősebb, és amikor ők voltak gyerekek, más volt a közoktatás. Valószínűleg a szavazók életkora meghatározó abban is, hogy az alacsonyabban iskolázott választók kit támogatnak.

A Publicus adatai szerint a Fidesz támogatottsága a nyolc osztályt vagy annyit sem végzett választópolgárok körében 31 százalékos, 6 százalékponttal magasabb, mint a teljes népességben. Kisebb mértékben, 1 százalékponttal, de magasabb támogatottságot tudhat magáénak az MSZP és a DK is ebben a körben. A Jobbiknak azonban jóval alacsonyabb a támogatottsága a nyolc osztályt vagy kevesebbet végzettek körében: 4 százalékponttal szavaznának rájuk kevesebben, mint a teljes népességből. Hasonló a helyzet az LMP (2 százalékpont), a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (1-1 százalékpont) esetében.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ezek alapján nagy valószínűséggel megállapítható, hogy valamifajta iskolázottsági cenzus bevezetése a Fideszt, az MSZP-t, és a DK-t érintené kedvezőtlenül, a Jobbikot, az LMP-t, a Kétfarkút és a Momentumot kedvezően – írja a Publicus Intézet.

 

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.