A Fidesz rosszul járna a műveltségi cenzussal, a Jobbiknak kedvezne

MN

2017. augusztus 4., péntek 14:21, frissítve: péntek 14:55

Az alacsonyan iskolázott – nyolc általános vagy annyit sem végzett – választók körében jóval magasabb a Fidesz támogatottsága, mint a teljes népesség körében, írja a Publicus Intézet az elmúlt négy hónap összevont adatai alapján. Ez azért lehet érdekes, mert a Jobbik felvetette, hogy a választási visszaélések ellen egyfajta műveltségi cenzust vezetnének be, vagyis alapfokú végzettséghez kötnék a szavazati jogot. A Fidesz szerint ez elitizmus, és sértő az alacsonyan iskolázottakkal szemben.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint Magyarországon nagyjából 2,2-2,4 millió választókorú embernek van nyolc általános vagy alacsonyabb iskolai végzettsége. Közülük körülbelül 400 ezer ember nem fejezte be a nyolc általánost, több mint a felük azért, mert hetvenöt évnél idősebb, és amikor ők voltak gyerekek, más volt a közoktatás. Valószínűleg a szavazók életkora meghatározó abban is, hogy az alacsonyabban iskolázott választók kit támogatnak.

A Publicus adatai szerint a Fidesz támogatottsága a nyolc osztályt vagy annyit sem végzett választópolgárok körében 31 százalékos, 6 százalékponttal magasabb, mint a teljes népességben. Kisebb mértékben, 1 százalékponttal, de magasabb támogatottságot tudhat magáénak az MSZP és a DK is ebben a körben. A Jobbiknak azonban jóval alacsonyabb a támogatottsága a nyolc osztályt vagy kevesebbet végzettek körében: 4 százalékponttal szavaznának rájuk kevesebben, mint a teljes népességből. Hasonló a helyzet az LMP (2 százalékpont), a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (1-1 százalékpont) esetében.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ezek alapján nagy valószínűséggel megállapítható, hogy valamifajta iskolázottsági cenzus bevezetése a Fideszt, az MSZP-t, és a DK-t érintené kedvezőtlenül, a Jobbikot, az LMP-t, a Kétfarkút és a Momentumot kedvezően – írja a Publicus Intézet.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.