Vona Gábor: Nem leszünk Orbán Viktor rabszolgái

MN

2017. december 15., péntek 16:52, frissítve: péntek 20:17

 

Több ezren tiltakoztak péntek késő délután a Jobbik fáklyás tüntetésén, pártállásra való tekintet nélkül, az Állami Számvevőszék pártra kivetett 660 milliós bírsága, és az elvileg független állami testületet bunkósbotként használó kormánypárti politika ellen.

A rendezvényen a Jobbik szimpatizánsai mellett részt vettek az Együtt, az LMP és a Momentum vezető politikusai, közöttük Juhász Péter, az Együtt elnöke is. A csatlakozó pártvezetők közül sokan nem értenek egyet a Jobbik nézeteivel, de diktatórikus lépésnek tartják a pártra valószínűleg alkotmányellenesen kivetett büntetést.

2017.12.15. 22:27

2017.12.15. 20:17

Összefoglaló

Összefoglalónkat itt olvashatja.

/belfold/orbant-bucsuztattak-a-jobbik-faklyas-tuntetesen-2434272

2017.12.15. 18:28

Bár a tömeg apadni kezdett, sokan még ott maradtak hallgatni a színpadról szóló zenét, Vona Gábor rajongói pedig a pártelnökkel fényképezkedtek. Élő közvetítésünk véget ért, hamarosan összefoglaló cikkel jelentkezünk.

2017.12.15. 18:26

Eljött Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja is. Mint mondta, azért vett részt az eseményen, mert a Jobbikot tiszta választáson kell legyőzni, a hatalom megoldása, az adminisztratív eszközök bevetése viszont nem fair módszer.

2017.12.15. 18:24

A tüntetés végére megtelt a Lendvay utca kereszteződése, tudósítóink szerint több ezren jöhettek el a demonstrációra. A fáklyás tömeg lassan oszlani kezdett a beszédek végén. A rendezvényen összefutottunk Schiffer Andrással, az LMP volt társelnökével. Ugyan megvan a véleménye a Simicska–Jobbik-ügyről, mint mondta, ez most nem érdekes. „A kérdés, hogy létezik-e többpártrendszer Magyarországon, és ez ott dől el, hogy elindulhat-e a legnagyobb ellenzéki párt a választáson” – mondta a Magyar Nemzetnek.

2017.12.15. 18:11

„Jó estét, Fidesz, jó reggelt, Magyarország!"

„A Fidesz-székház a demokrácia ravatalozója, de mi megmutattuk, hogy képesek vagyunk kimászni az ideológiai lövészárokból, kezet nyújtani egymásnak. Ha erre négy hónap múlva is képesek leszünk, akkor Orbán Viktor kormányától elköszönhetünk. Jó estét, Fidesz, jó reggelt, Magyarország!” – mondta a tüntetés végén Jakab Péter szóvivő. Majd – emlékeztetve az ÁSZ-bírságra – helyszíni adakozásra kérte a tüntetőket. A demonstráció hivatalos programja a Szózat közös eléneklésével zárult.

2017.12.15. 18:08

Vona Gábort Orbán Viktor mozdulatai, viselkedése egy történelmileg jellegzetes karakterre, a bukás felé tántorgó diktátor képére emlékezteti. Mint mondta, biztos abban, hogy a kormányfő és pártja bukni fog. A Jobbik elnöke szerint a Fidesz és az MSZP sosem volt képes olyan közös fellépésre, mint az itt megjelenő pártok, pedig a 21. század az összefogásról kellene hogy szóljon.

„Orbán Viktor a múlt, a 20. század embere. Mi a jövő vagyunk, a 21. század – emelte ki Vona Gábor. – Nem kell szeretnünk egymást feltétlenül, de közösségként kell létezzünk, és összefogással kell megvédjük szuverenitásunkat a külső és belső elnyomással szemben.”

 
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.12.15. 18:01

„Kaptunk egy kóstolót az orbáni rendszerből, és erre most azt mondom, hogy pfúj. A szabadságért harcolunk” – ismételte meg a Jobbik elnöke. Arra is kitért, hogy idén volt a kiegyezés százötvenedik évfordulója, de a kormány nem emlékezett meg róla – szerinte azért nem, mert a kormányzati szótárban egyszerűen nem szerepel a kiegyezés szó. Vona Gábor azonban így is optimista, mert a helyzet ellenére is sokan és sokféle céllal eljöttek a Jobbik rendezvényére. „És ki tud még egy olyan színpadról, ahonnan Puzsér Róbert mindenkit elküldhet a fenébe?” – fordult a tömeghez. „Orbán Viktor derékig süllyedhet a pénzbe, de így is fél. Mi pedig nem félünk!” – hangoztatta Vona, amire ismét felhangzott az „Orbán takarodj!” rigmus.

2017.12.15. 18:00

Orbán miért a Jobbik ellen küzd, miért nem a korrupció ellen, a kórházi várólisták felszámolásért vagy a leszakadó nyugdíjasrétegekért? – tette fel a költői kérdést Vona. Azért a választ is megmondta: azért, mert a miniszterelnököt csak a hatalom és a foci érdekli.

 
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.12.15. 17:57

Vona szerint a lopás fokozatos: a közpénz, majd a választás, a magántulajdon, az egyetemi autonómia is elveszti addigi jellegét – most pedig a legerősebb ellenzéki pártot akarja felszámolni az Orbán-kormány. Mint fogalmazott, ez halálos ítélet, a Jobbik nevére állították ki, de a magyar demokrácia egészére érvényes.

2017.12.15. 17:51

Vona Gábor: Nem leszünk Orbán Viktor rabszolgái!

A Jobbik elnökét „Isten hozott!”-tal köszöntötték hívei. Vona Gábor üdvözölte a többi résztvevő pártot, civil szervezetet és a jobbikosokat is. „Ma aki itt van, félelmeket kellett legyőzzön magában” – kezdte Vona, de a tömeg szavába vágott. „Nem félünk!” – kiabálták sokan.

Vona Gábor összegzése szerint eddig 35 millió forint gyűlt össze az ÁSZ-bírság miatt indított gyűjtésben, ezt megköszönte. „Örülök neki, hogy az ellentétes politikai vélemények mellett is ennyien eljöttünk, mert van, ami közös: a szabadság védelme és féltése” – mondta pártelnök. Szerinte a magyar ember szinte mindent eltűr, de ha a szabadságáért jönnek, akkor felkel, s harcol érte. Vona Gábor úgy látja, Orbán Viktor maga is ismeri a magyar néplelket, ezért is próbálja saját magát is szabadságharcosnak beállítani, de közben saját népének a szabadságát lopja el. „Orbán olyan alkut ajánl, hogy a bevándorlók elleni védelem fejében a szabadságunkat kéri, mi viszont nem leszünk a rabszolgái!” – hangsúlyozta a pártvezető.

 
Vona Gábor a Jobbik tüntetésén 2017. december 15-én
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.12.15. 17:49

Ravasz szerint nem véletlenül most alakítják át gyökeresen a bírói kart és az intézkedési folyamatot: az ellenállókat akár jogellenesen is eltávolítják a rendszerből, a vezetés pedig a renitens bírók családtagjain is bosszút állhat. Bárkivel megtörténhet, ami a Jobbikkal, de összefogással talán megállítható a folyamat – vélekedett a felszólaló. „Nem leszünk Moszkva!” – skandálta szavai után a tömeg.

 
Demonstrálók a Jobbik tüntetésén 2017. december 15-én
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.12.15. 17:44

A következő felszólaló egy civil aktivista lett volna, de állítólag délután megfenyegették, ezért nem állt színpadra. Helyette Ravasz László volt bíró szónokolt, és ő sem fukarkodott a kemény szavakkal: szerinte az elmúlt közel harminc évben a kormányzó pártok felváltva lopták szét az országot, és támadták az intézményesített korrupció ellenzőit.

Ravasz szerint ahogy korábban, ma is politikai befolyás alatt állnak a bíróságok, ezért nem tekinthetők pártatlannak és függetlennek, s nem képesek védelmet biztosítani a politikai túlhatalom ellen. „Harminc éve ez a kormányzati cél, ami most kiteljesedett. Handó Tünde és vazallusai már nem hajlandók biztosítani a pártatlan ítélkezéshez való jogot, és segítik a civil szféra felszámolását, akár civil szervezetek bejegyzésének jogellenes megtagadásával vagy törlésével” – fogalmazott a volt bíró.

2017.12.15. 17:41

„Az itt jelen lévő személyek és pártok precedenst teremtettek: ha az összefogás megszokottá válik, akkor Orbán Viktor kormányát el lehet söpörni. A kő üti az ollót, Márai Sándor üti Bayer Zsoltot, a polgári demokrácia a korrupt diktatúrát” – fogalmazott Puzsér Róbert. 

A szónok úgy zárta beszédét: „Egy volt gárdista egyetért egy volt SZDSZ-essel, és nem szakad le az ég, legfeljebb a Sándor-palota.”

2017.12.15. 17:36

Puzsér Róbert következett, aki a moderátor szerint sokakhoz hasonlóan nincs biztonságban. „Olyan ez a társaság, mint a viccben, amelyben a zsidó, a rabbi és a cigány áll össze, hogy megmentse a demokráciát. Szürreális koalíció, ahol a Jobbik összeáll Heller Ágnessel és a Ron Werber vezette LMP-vel, az antiszemitáknak is teret adó Vona Gábor pedig a Spinoza kávéházban beszélget” – ilyen erős mondatokkal kezdett Puzsér, amit nevetés, fütyülés is fogadott egyszerre.

A szónokló közíró szerint ugyanakkor pont ennyire szürreális a Hit Gyülekezete tévéjének összeborulása a kormánypropagandával. „Orbán Viktor nem finnyás, bárkivel hajlandó összefogni, míg a magyarok alig jutnak közös nevezőre, ezért volt eddig kiüthetetlen.” Puzsér szerint ez is mutatja, hogy össze kell fogni, nem kell választani Bródy és Szörényi között.

 Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.12.15. 17:31

Nyikos László szerint Domokos László olyan körülmények megteremtésében vett részt, amelyek közütt az állampolgár nem tudja, hogy a kormány mekkora vagyon, földterület, ingatlan felett rendelkezik. Nem lehet tudni, hogy az adófizető mit kap a pénzééért – mindezt évi kilencmilliárd forintért.

Domokos az állam ellenőrzése helyett pártellenőrré degradálta az ÁSZ-t – hangsúlyozta Nyikos, mire újra felzúgott a „Mondjon le!” rigmus. A felszólaló szerint az ÁSZ jelenleg az ötvenes évek hírhedt elődintézményét, a gazdasági ÁVO-t mintázza, vezetője pedig közgazdasági blablával leplezi, hogy nincsenek igazi érvei a Jobbik brutális bírságára. Domokos Lászlónak le kellene mondania – állította a számvevőszék volt alelnöke –, mivel méltatlanná vált tisztségére, utódját pedig pályázati úton kellene megválasztani.

 
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.12.15. 17:26

Nyikos László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának egykori alelnöke vette át a szót, aki tizenhét éven át az Állami Számvevőszék egyik vezetője volt. „Itt állok, mást nem tehetek. Szégyellem, hogy valaha a számvevőszék munkájában vettem részt” – mondta Nyikos. Szerinte az ÁSZ a rendszerváltáskor kényszerű feladatot, a pártfinanszírozás ellenőrzését is megkapta. „Megszoktuk, hogy lovagok vagyunk kard nélkül, feladatunk a nemzet segítsége volt, az ÁSZ jelentéseit pedig bizonyítékkal, érvekkel kell elfogadtatni” – jelentette ki a szakember. Nyikos szerint az ÁSZ-t most vezető Domokos László ezt a reputációt hét év alatt eljátszotta, pedig feladata, kötelessége a szakmai színvonal és függetlenség megőrzése lett volna.

„Az ÁSZ olyan vizsgálatot hozott nyilvánosságra, amelyet még be sem fejezett, teljesen szakmaiatlanul. Megállapításait pedig nem támasztotta alá számszerű bizonyítással. Eddig csak a lezárt éveket vizsgálták, de most eszükbe jutott az idei, lezáratlan évet is ellenőrizni” – emelte ki Nyikos László. Megfogalmazáas szerint ezzel már a politikai térbe léptek.

2017.12.15. 17:24

Orbán takarodj – zúgja a tömeg

Fontos lenne, hogy a munka területén is a szakmai tudás döntsön, és ne a politikai hovatartozás, jegyezte meg Kovács Tamás, hozzátéve, hogy csak a Jobbikot tartja kormányváltásra képes pártnak.  „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” – hangsúlyozta a bajnok, mire a tünetők hangos pfújolással, ütemes „Orbán takarodj!”-gyal válaszoltak.

 
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

2017.12.15. 17:18

A parlamenti választáson jobbikos színekben induló Kovács Tamás olimpiai bajnok kardvívó lépett a színpadra, akit szintén a rákosista időkre emlékeztet a Fidesz vezetési technikája. A kormány nem a népet szolgálja, a korrupció követhetetlen mértékű, aki nincs a rendszerrel, az ellene van – mondta az egykori bajnok. Szerinte Orbán Viktor demokratából lett diktátor, az ország szolgálójából lett önkényúr.

Kovács arra is emlékeztetett, hogy az ország két részre szakadt: a társadalom egyik fele a rezsicsökkentésnek és az Erzsébet-utalvány-prémiumnak örül, a másik fele börtönbe juttatná a korrupt kormánytagokat. Azok is felelősök, akik 2002 és 2010 közötti politizálásukkal megteremtették a Fidesz-kétharmad lehetőségét, de Orbán Viktor is, aki leépítette a demokrácia fékeit és ellensúlyait, és a korrupciót emelte rendszerszintűvé – fogalmazott a szónok.

 
Kovács Tamás olimpiai bajnok kardvívó a Jobbik tüntetésén 2017. december 15-én
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

2017.12.15. 17:18

A Himnusz eléneklésével elkezdődött a tüntetés hivatalos programja. Az első felszólaló, Jakab Péter, Jobbik szóvivője megköszönte, hogy sokan – pártszimpátiától és politikai nézetektől függetlenül – eljöttek a rendezvényre, egyúttal mindenkit megkért, hogy ne üljenek fel a provokációknak, mert ez sem kizárt a mai rendezvényen.

A nyitóbeszéd szerint a diktatúra egy kontrollját elvesztő miniszterelnökkel szokott indulni, aki előbb embereivel bekebelezi a közintézményeket, aztán lépésről lépésre felszámolja a demokráciát, míg végül csak saját pártja és ő maga nyerhet a választásokon. „Volt már ilyen vezető, Rákosi Mátyásnak hívták, de mi nem akarunk újabb ’56-ot vagy 2006-ot, egyszerűen csak részt akarunk venni a jövő évi választáson” – mondta Jakab Péter. 

2017.12.15. 17:14

Élő közvetítésünk a tüntetésről:

2017.12.15. 17:09

Egyre több fáklya gyulladt meg a Fidesz székháza előtt, nemzeti lobogók és pártzászlók is felbukkannak demonstráción. A kisföldalatti felől folyamatosan áramlik a tömeg a Jobbik-színpad felé.

2017.12.15. 17:06

Juhász Péter, az Együtt elnöke is feltűnt a demonstráción: a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, azért jött el, mert a Jobbik adminisztratív eszközökkel zajló ellehetetlenítése a demokrácia elleni támadást is jelenti. „Nem értek egyet a Jobbikkal, de ebben az ügyben mellettük állok” – mondta. Juhász szerint a jobbikosoknak is meg kellene érteniük, hogy a jogaikért felvonuló melegek, a roma mozgalmak ugyanígy a demokráciáért küzdenek felvonulásaikon.

 
Juhász Péter a Jobbik tüntetésén 2017. december 15-én
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

 

2017.12.15. 16:56

Bár az eseményre elsősorban Jobbik-szimpatizánsokat várnak, munkatársaink egyből két, baloldali érzelmű tüntetőt szólítottak meg a helyszínen. Egy harcsabajszú férfi régi Párbeszéd-logójú, uniós zászlóval érkezett – mint mondta, azért jött el a tüntetésre, mert „ki kell állni a demokráciáért”.

Egy középkorú tanár pedig arról beszélt, hogy semmiben nem ért egyet a Jobbikkal, korábban elképzelhetetlennek tartotta, hogy érdekükben tüntessen, de az ÁSZ-büntetéssel most betelt a pohár.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.