A Fidesz tagadja, hogy nyugdíjas aktivistái bántalmazták a vak művészt

2017. november 6., hétfő 20:12, frissítve: kedd 08:51

A kormánypárt Ron Werbert látja az ügy hátterében, az LMP szerint ideje lenne felemelni a nyugdíjakat.

Két nyugdíjas önkéntes rátámadt az idős zongoraművészre, Weszely Ernőre saját lakásának ajtaja előtt – erről tett közzé nyílt levelet az LMP-közeli Reflektor blogon a művész lánya, Weszely Zsuzsa. Elbeszélése szerint Óbudán élő édesapjához azzal csöngettek be, hogy Soros Györgyről hoztak tájékoztató anyagokat, majd azt kérdezték a vak zenésztől, hogy kitöltötte-e a nemzeti konzultációt. A két önkéntes azon húzta fel magát, hogy a III. kerületben nagy népszerűségnek örvendő muzsikus erre azt válaszolta: a kukába dobta a konzultációs kérdőívet. „A nők elkezdték tépni a haját és a bal fülét, rikácsoltak, hogy milyen hálátlan, migránsoztak, kerítéseztek, sorosbérenceztek. Pár másodpercig tarthatott az egész” – írta a művész lánya. Elmondása szerint szomszéd megjelenése vetett véget az eseményeknek.

A Fidesz közleményben reagált az esetre, hazugsággal vádolva a Reflektor blogot. Mint írták, békés beszélgetés zajlott Weszely Ernő ajtaja előtt, és az önkéntesek határozottan cáfolják, hogy erőszakoskodtak volna a vak művésszel. A Fidesz szerint a történet álhír, amellyel az LMP által foglalkoztatott Ron Werber gyűlöletgyára támadja a nemzeti konzultációt. A közlemény szerint a történetet a művész lánya, Weszely Zsuzsa találta ki, aki az LMP kommunikációs tanácsadójaként dolgozik. Az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett pedig egyenesen Soros katonája a Fidesz szerint.

A Reflektor blog alapító tulajdonosa, az LMP elnökségi tagja, Ungár Péter a Fidesz közleményére reagálva az alábbi nyilatkozatot küldte el lapunknak:

„Az Orbán-kormány hetedik évében 1,2 millióan 100 ezer forint alatti nyugdíjat kapnak, 50 ezer forint alatt pedig körülbelül 70 ezren kapnak nyugdíjat. A minimálnyugdíj ma két kormányzati ciklust követően is 28 500 forint. Az LMP javaslatát a Fidesz nem támogatta, hogy a minimálnyugdíj 50 000 forintra nőjön. 2018-ban a Szél-kormány véget fog vetni ennek a megalázó és embertelen helyzetnek és olyan államot fog teremteni, ahol a nyugdíjaskor nem lesz egyenlő az elszegényedéssel.”

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint a történetből az mindenképpen látszik, hogy az emberek nem dőlnek be a Fidesz álkonzultációjának. „A történetből a Fidesz sem cáfolja, hogy kétségbeesetten próbál aktivistákkal házaltatni a kitöltött ívekért. Erre nyilván nem lenne szükség, ha az emberek tömegesen vennék be ezt a butaságot és küldenék vissza az íveket. Mindent meg fogunk tenni, hogy a kormány ne mondhasson be hasraütésszerűen számokat a visszaküldött ívekről, miként az az előző »konzultációnál« tette” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hadházy.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Weszely Ernőt egyelőre nem értük el, korábban az Indexnek viszont megerősítette a történetet, és kijelentette, hogy nem fordul rendőrséghez az ügyben. A hírportál az óbudai önkormányzat sajtóosztályát is kereste, ahol azt javasolták, tegyen feljelentést, és kilátásba helyezték, hogy Bús Balázs polgármester majd felkeresi a művészt, akit nagyra tart.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.