A Fideszben nem javasolják Orbán Viktornak a miniszterelnöki vitát

MN

2017. november 3., péntek 06:34, frissítve: péntek 12:05

Semmilyen körülmények között nem javasolna miniszterelnöki vitát a választások előtt a Fidesz egyik prominense – tudta meg a Magyar Nemzet. A magas rangú politikus egy zártkörű októberi rendezvényen ezt azzal indokolta: a vitának nem volna értelme, mert Orbán Viktor kormányfőnek nincs kihívója. Ilyen polémiának a kormánypárti képviselő szerint akkor van létjogosultsága, ha például van két néppárt az országban, és közel azonos szinten állnak. Ám a mai magyar belpolitikai életben a Fidesznek nincs egy nagy kihívója, és „senki nem szolgálta meg belpolitikai teljesítményével, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök kiálljon vele vitázni”. Megjegyezte azt is: vitatkozni ketten lehet, hárman – vagyis a több kihívóval folytatott diskurzus esetén – már nem, mert a háromból mindig alkalmi koalíciók jönnek létre, és mindig éppen a kormánnyal szemben. A politikus azt is az ellenérvek közt említette, hogy egy vita mindig a kihívót emeli a hivatalban lévő politikussal szemben, „azoknak segít többet, akik kisebbek és gyengébbek”.

A fideszes politikus a nem miniszterelnök-jelölti szintű, szakpolitikai vitákkal kapcsolatban már megengedőbb volt; ezek lehetőségét a választási kampányban sem zárná ki. Bár a politikus meglepő őszinteséggel megjegyezte: véleménye szerint a Fidesz nyilván nem érdekelt abban, hogy nap mint nap szakpolitikai viták határozzák meg a közéletet, de elzárkózni sem kell ezektől, mert, úgy látja, a kormány által elért eredmények „kellő muníciót adnak”.

Legutóbb miniszterelnök-jelölti vitát 2006 áprilisában tartottak. Ekkor a szocialisták színeiben, kormányfői székből vitázott Gyurcsány Ferenc az akkor ellenzékben lévő Orbán Viktorral. A vita visszhangja alapján a közvélemény inkább Gyurcsány Ferencet könyvelte el győztesnek.

Ami a szakpolitikai vitákat illeti, a kormánypárt ezekre sem mutat túl sűrűn hajlandóságot. Talán ezért is fogadták sokan meglepődéssel, hogy a Fidesz éppen az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, Botka Lászlónak a visszalépése után fogadta el a meggyengült szocialisták fölkérését a migrációról szóló vitára. Így októberben Németh Szilárd vitatkozott nyilvánosan Molnár Zsolttal, majd a kormánypárti frakcióvezető, Gulyás Gergely vállalta a megmérettetést az MSZP-s frakció irányítójával, Tóth Bertalannal. Nem sokkal később Gulyás Gergely egy nem sajtónyilvános vitát is vállalt az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói előtt a hozzá hasonlóan jogászvégzettségű, szocialista Bárándy Gergellyel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.03.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.