A fideszes politikus, aki a kormányfőt is lepattintotta

2018. március 10., szombat 10:41, frissítve: szombat 15:38

A legmagasabb szintig, Orbán Viktor miniszterelnökig jutott Szabó Zsolt államtitkárnak, a hatvani központú választókerület fideszes képviselőjének és Horváth Richárdnak, a város polgármesterének a konfliktusa – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk több forrásból megerősített értesülése szerint a kormányfő magához rendelte az egymással több éve rossz viszonyban lévő feleket, miután Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy februári kormányinfón nyíltan és élesen bírálta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát. Lázár többek között arról beszélt, hogy Szabó súlyos hibát követett el, utalva a Településfejlesztési operatív program (Top) hatvani pályázataira. Lapunk ugyanis összesítette a választókerületben szétosztott Top-forrásokat, amiből kiderült: a városnak csak morzsák jutottak, miközben a Szabó Zsolthoz lojális polgármesterek települései milliárdokat nyertek. Ráadásul Horváth Richárd az önkormányzat novemberi testületi ülésén kijelentette: kimutatható, négy esetben azután módosították a kiírásokat, hogy Hatvan beadta a pályázatát.

Lázár János bírálata két hónappal a választás előtt bizonyosan nem használt a kormánypártnak.

Orbán Viktor célja a találkozóval – információink szerint – a kármentés volt.

Ez nem csak a közelgő választás miatt nem szorul magyarázatra: Horváth Richárd ugyanis 2014-ben még Fidesz-tagként nyerte el tisztségét, sőt 2010 és 2014 között, Szabó városvezetése idején alpolgármester is volt. A kormányfő azonban nem tudta oldani a kettejük közötti feszültséget. Amikor például a miniszterelnök megkérdezte Szabó Zsoltot, hajlandó-e támogatni Horváth Richárdot, a képviselő nem felelt.

Így aztán nem meglepő, hogy elmaradt az a sajtótájékoztató is, amelyet azért hívtak volna össze, hogy demonstrálják a kiegyezést – legalábbis papíron.

A kudarcos találkozóval a felek nem dicsekedtek el, a Szabó Zsolt érdekeltségébe tartozó hírportál sem, pedig az oldal az államtitkár minden lépését megörökíti.

Lázár kritikája mindenesetre nem különösebben ingatta meg a Fidesz Szabóba vetett bizalmát: amellett, hogy a választókerületét is nyerheti, a párt országos listáján is a befutónak számító 46. helyet kapta.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Cikkünk következményeként egyébként Lázár János elrendelte az érintett pályázatok felülvizsgálatát. A miniszter a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta:

a fellebbezések egy részét felülvizsgálták, és Hatvan 18 pályázatából 13 esetben igazat adtak az önkormányzatnak, vagyis azok mégis nyertek.

Ugyanakkor Szabó tevékenységéről – nevezetesen: szerepe volt abban, hogy a várost látványosan kikerülik a Top-pénzek – azt mondta, az nem veti fel a hivatali visszaélés gyanúját. Szabót kerestük pénteken, de nem reagált hívásainkra. Február elején lapunknak még azt is tagadta, hogy vitája lenne Horváth Richárddal. Állította, ő minden pályázatot támogat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.10.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.