A fideszes tábor jókora részét is elkeseríti a korrupció

MN

2018. április 2., hétfő 10:36, frissítve: hétfő 14:28

A kormánypárti szavazók jelentős többsége gondolja úgy, hogy a korrupcióban érintettek érdemtelenül gazdagodnak meg, egyharmaduk pedig azt mondja: ma Magyarországon nem lehet sikeres vállalkozást indítani fideszes kapcsolatok nélkül – ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Republikon Intézet készített a 24.hu megbízásából.

A korrupciót egyébként az ellenzéki szavazók komolyabbnak gondolják, de jelzésértékű, hogy a Fidesz-szavazók közül is rengetegen vannak, akik nyomasztó problémának tartják a jelenséget. A Jobbik támogatóinak, illetve a baloldali, liberális szavazóknak az 5-10 százaléka helyezkedik a korrupcióval megengedőbb álláspontra, túlnyomó többségük, több mint kétharmaduk viszont komoly problémának tartja a jelenlegi mértékét és következményeit.

A 24.hu szerint bár kormánypárti hívek megengedőbben viszonyulnak a korrupció jelenlegi szintjéhez, mint az ellenzéki szavazók, több esetben nem tudtak egyértelműen nemet mondani arra, hogy a kormánynak is nagy szerepe van a helyzet kialakulásában. 34 százalékuk szerint például az országot teljesen átszövi a korrupció, és 31 százalék szerint ez már az ország működését veszélyezteti. És ez még nem minden: a fideszesek 59 százaléka teljes mértékben, 27 százalékuk pedig részben egyetért azzal a felvetéssel is, hogy a korrupcióban érintett személyek érdemtelenül gazdagodnak meg.

Sőt, a kormánypárti válaszolók majdnem negyede, 24 százaléka látja úgy, hogy romlott a helyzet a Fidesz-kormányzás nyolc éve alatt, de további 37 százalék is azt gondolja, nem javult a helyzet az MSZP regnálása óta. A Jobbik szavazóinak több mint a kétharmada, 69 százaléka úgy gondolja, hogy 2010 óta sokkal szembetűnőbb a korrupció, mint korábban. A 2010 előtti és a 2010 utáni kormányok közül tehát a jobbikosok az Orbán-kormány korrupciós szintjét tartják rosszabbnak.

A fideszes szavazók megosztottságáról az is sokat elmond, hogy 43 százaléka elismeri, manapság csak megfelelő kapcsolatokkal lehet elérni valamit, 32 százalékuk szerint pedig fideszes kapcsolatok nélkül nem lehet sikeres vállalkozást indítani. Természetesen a baloldali szavazóknál ez az arány magasabb, 70, illetve 67 százalék, a jobbikosoknál pedig 75, illetve 66 százalék.

A 24.hu által idézett kutatásból kiderül, hogy az uniós támogatásokkal kapcsolatos botrányokról szóló hírek sem kerülték el a kormánypárti választókat. 44 százalékuk úgy gondolja, hogy ha továbbra is szabálytalanul költi el a kormány az Európai Uniótól kapott pénzeket, akkor előbb-utóbb büntetésre lehet számítani, bár 19 százalékuk szerint nem kell ettől tartani.

 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.