A fideszesek szerint is pénzkidobás a kormányzati plakátkampány

MN

2017. július 23., vasárnap 13:46, frissítve: vasárnap 13:56

Többen gondolják úgy, hogy a magyarok külföldre vándorlása nagyobb probléma, mint a menekültek érkezése (54 százalék, 39 ellenében) – derül ki az MSZP-közeli Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, melyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített.

A kérdésben egyébként a Fidesz-szavazók másként gondolkodnak, mint a többiek: körükben többségben vannak azok, akik szerint a menekültek érkezése nagyobb gond (60 százalék, 34 ellenében), míg a többi párt támogatói körében a kivándorlást tartják nagyobb problémának.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek leginkább

  • egy nagy nemzetközi kibertámadás (74 százalék),
  • egy határon kívülről érkező járvány (70 százalék),
  • és egy nagy létszámú menekültáradat (61 százalék),
  • az orosz befolyás megerősödése (51 százalék),
  • egy esetleges terrortámadás (49 százalék, 48 ellenében) bekövetkezését valószínűsítik.

Eközben a megkérdezetteknek csupán egyharmada szerint valószínű (34 százalék), hogy hazánk komolyan elszigetelődne Európában, míg csupán minden tíz megkérdezettből egy fél attól (11 százalék), hogy rakétatámadás érkezne Észak-Koreából.

A közvélemény-kutatás szerint háromszor annyian gondolják azt, hogy Soros György tevékenysége az utóbbi években káros Magyarország számára, mint akik szerint hasznos (47 százalék, 15 ellenében), és ebben az MSZP szavazóit leszámítva minden vizsgált társadalmi csoport egyetért. Soros rendszerváltás utáni időszakban végzett tevékenységének megítélése ennél sokkal kiegyensúlyozottabb, közel ugyanannyian gondolják károsnak, mint hasznosnak (27 százalék, 21 ellenében). Itt is az MSZP-szavazók körében vannak legtöbben, akik hasznosnak gondolják a tevékenységét (41 százalék, 10 ellenében), ám hasznosnak gondolják még a diplomások (37 százalék, 20 ellenében), a 60 év felettiek (32 százalék, 31 ellenében) és a bizonytalan szavazók (23 százalék, 16 ellenében) is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Összességében tíz válaszadóból négy (43 százalék) szerint Soros György veszélyt jelent Magyarországra, míg a megkérdezettek egyharmada (35 százalék) szerint ez nincs így.

A felmérésből kiderül, hogy a válaszadók háromnegyede (75 százalék) szerint túl sok a hirdetés Sorossal kapcsolatban. Ebben a kérdésben az összes vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, még a Fidesz-szavazók kétharmada (64 százalék) szerint is túl sok a hirdetés, és csak 28 százalék szerint van ennyire szükség. Leginkább azonban az MSZP- és a Jobbik-szavazók (87 és 83 százalék) gondolják úgy, hogy túl sok a hirdetés.

A megkérdezettek háromnegyede (73 százalék) felesleges pénzkidobásnak tartja a kormányzati plakátkampányt, míg ötödük (20 százalék) szerint szükség van ennyi plakátra. Egyedül a Fidesz-szavazók körében azonosítható egy nagyobb csoport (40 százalék), akik szerint szükséges ez a plakátkampány, ám körükben is többségben (54 százalék) vannak, akik szerint felesleges pénzkidobás.

A reprezentatív közvélemény-kutatást június 13. és 18. között, 1001 fő megkérdezésével készítette a Publicus Intézet.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.