A fideszeseket is megosztja a kettős állampolgárok szavazati joga

MN

2017. augusztus 20., vasárnap 15:34, frissítve: hétfő 08:44

A megkérdezettek kétharmada helyesnek tartja, hogy a határon túli magyarok kérhetik a magyar állampolgárságot, azzal azonban a többség már nem ért egyet, hogy szavazati jogot kaptak a külhoni magyarok – derül ki az MSZP-közeli Publicus Intézet friss, Vasárnapi Hírek megbízásából készített felmérésből. Tíz megkérdezettből ketten tartják helyesnek, hogy a határon túli magyaroknak van szavazati joga, azt is figyelembe véve, hogy nem Magyarországon fizetnek adót. Ezt még a Fidesz-szavazók 43 százaléka is helyteleníti.

A megkérdezettek több mint fele szerint a határon túliak elsősorban a szavazataik miatt fontosak a kormánynak, és mindössze negyedük szerint azért, mert felelősséget érez irántuk. A válaszadók nagy része azzal is tisztában van, hogy a határon túli magyarok elsöprő többsége a Fideszre szavaz.

A megkérdezettek nagyobb része azzal sem értett egyet, hogy a magyar kormány milliárdokkal támogatja a külhoni magyarokat, illetve hogy különböző szociális ellátásra jogosultak Magyarországon. A legtöbben azonban azt helytelenítik, hogy magyar közpénzből milliárdok mennek a székelyföldi labdarúgó akadémiára is. Utóbbira mindössze minden nyolcadik ember mondta azt, hogy szerinte rendben van így.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.