A Fideszhez húz a független polgármester

2018. január 23., kedd 12:06, frissítve: kedd 14:45

Békéscsaba független polgármestere, Szarvas Péter neve is felvetődött a Fidesz lehetséges országgyűlési képviselőjelöltjeként – mondta a Behir.hu tudósítása szerint a múlt héten Herczeg Tamás fideszes önkormányzati képviselő, aki végül pártja jelöltje lett a tavaszi országgyűlési választáson.

A bejelentés azt sugallta, hogy a polgármester eddigi függetlenségét feladva szorosan együttműködik a helyi kormánypárti erőkkel, ezért az érintetthez fordultunk kérdéseinkkel. „Az utóbbi három évben sikerült jó munkakapcsolatot kialakítani a kormánnyal a város fejlődéséért, amit a Modern városok program és a településfejlesztési operatív program békéscsabai projektjeinek előrehaladottsága is bizonyít” – írta a polgármester. Hozzátette, ő nem kezdeményezett egyeztetést a Fidesz helyi szervezetével, de arra – beszédesen – nem tért ki, a párt felvette-e vele a kapcsolatot a jelöltállításról, bár erről is kérdeztük. – Jelenleg a polgármesteri feladataimra koncentrálok, a 2019-es helyhatósági választásról még korai beszélni – adott kitérő választ arra a kérdésünkre, hogy jövőre a Fidesz színeiben kíván-e indulni a polgármesteri címért.

A nem fideszes vezetésű települések polgármesterei nincsenek könnyű helyzetben, ami tetten érhető a Modern városok program és az uniós forrású településfejlesztési projektek kapcsán. Például a hódmezővásárhelyi polgármester-választási kampányban a fideszes erők azt terjesztik, csak az ő győzelmük esetén jut támogatáshoz a város. A támogatásokért felelős Kósa Lajos miniszter is azt mondta a múlt héten, hogy a független jelöltet többszörösen ellenőrzik majd, ha győz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.23.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.