A fiúk nem lehetnek Bályezitek, és a lányok sem Lacinák

2018. február 8., csütörtök 13:51, frissítve: csütörtök 13:57

Bár ismét megdöbbentő fantáziáról tettek tanúbizonyságot a magyar szülők, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szigorának köszönhetően nem lehet a magyar kisfiúkat Manolónak, Zanotnak és Ménrothnak sem elnevezni. Ehhez hasonlóan a lányok sem kaphatják a Zaya, a Lorien, a Lacina vagy a Gevien nevet – derül ki a lapunk által megismert legfrissebb, januári döntésből.

Az Akadémia szakembereinek a múlt hónapban összesen 25 névötletről kellett döntést hoznia. Ami a fiúneveket illeti, visszadobták az unortodox helyesírású Dévidet, az Arist, a Theodore-t, a Bályezitet, a Kait, a Zanódot, a Dorient, a Jutát, a Thiágót, és feltehetően a Mick Jagger énekes által ihletett Dzseggert is. Sőt: az olyan a Bibliából ismert nevet sem engedélyezték, mint a Lucifer.

Ami a női neveket illeti, ott valószínűleg főként azok írásmódja szúrhatta az MTA tudósok szemét, így a jövőben sem lesznek Jessica, Jenifer, Vivienne, Betty vagy Tiffani nevű kislányok. Érdekes módon a Katus sem nyert jóváhagyást, ahogy a XIX. századi német irodalom halálos szirénjét megidéző Lorelei sem. 

Azoknak a szülőknek, akik új keresztnevet szeretnének bejegyeztetni, többek közt érdemes figyelembe venni, hogy nem javasolt az olyan név kérelmezése, „amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik”.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.