A fogyasztókat védené az új gáztörvény

Magyar Nemzet

2013. július 18., csütörtök 04:35

Minden eddigi gáztörvényt a szolgáltatók érdekében írtak, itt az ideje, hogy változzon ez a szempont, és a törvény a fogyasztók érdekeit védje – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. Debrecen polgármestere megerősítette: az ősszel a parlament elé kerülő új jogszabály szerint a gázkészülékek felülvizsgálatát nem a fogyasztónak, hanem a szolgáltatónak kell fizetnie.

Nemrég hozott a kormány döntést arról, hogy kezdeményezi, ősszel fogadjon el egy teljesen új gáztörvényt a parlament, s ebben az eddigieknél sokkal jobban érvényesüljenek a fogyasztók érdekei. Ez abban is megnyilvánulna, hogy az új jogszabály elfogadása után nem a fogyasztóknak, hanem a szolgáltatóknak kellene majd a műszaki-biztonsági felülvizsgálat költségeit állniuk. A nemzetgazdasági tárcánál előkészületben lévő új jogszabály kapcsán Kósa Lajos elmondta, felvetődött annak a lehetősége is, hogy a felülvizsgálat díjának átvállalásán túlmenően a kötelezően előírt gázkészülékcserék költségeiből is részt kell majd vállalniuk a szolgáltatóknak

Pósán László az előkészületben lévő törvényről elmondta, jogorvoslati lehetőséget kell benne teremteni a fogyasztónak. Ezért levélben fordult az új jogszabályt előkészítő nemzetgazdasági tárca vezetőjéhez, Varga Mihályhoz, és kérte, foglalják bele a jogszabályba, a fogyasztó vitathatja, szükség van-e olyan mértékű felújításra és készülékcserére, amilyet előírtak neki. A fideszes politikus elmondta, ki kellene zárni annak a lehetőségét, hogy ugyanaz a szerelő vállalhassa a felújítást, aki korábban a kötelező felülvizsgálatot előírta. Emlékeztetett: a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként Kósa Lajos már tavaly decemberen jelezte a nemzetgazdasági tárca vezetőjének, hogy a kötelező biztonsági-műszaki felülvizsgálat irreálisan magas költségeket ró a tulajdonosokra és kezdeményezte a vonatkozó jogszabály újragondolását. Pósán úgy fogalmazott, a kötelező műszaki felülvizsgálat során jelentős túlkapások vannak, amelyek gyanúsan egy időben kezdődtek a rezsicsökkentés bejelentésével. Szerinte nem lehet kizárni, hogy kötelező felülvizsgálat ürügyén piacszerzés folyik: a felülvizsgáló szakember ugyanis olyan felújításokat ír elő, amik nemcsak neki, de a felújítást megszavaztató közös képviselőnek és a szolgáltatónak is jelentős bevételt hozhatnak.

(Dombi Margit)

A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatja

A szolgáltatók állhatják a jövőben a gázvezeték-felújítási költségeket
Azt kéri a kormánytól a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa, hogy szülessen olyan jogszabály, amely rögzíti: a szolgáltatóknak kell állniuk a gázvezeték-felújítási költségeket.
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és további 59 állami tulajdonú társaság megközelítőleg 300 millió forintot takarít meg a gázszámláján, miután közös gázbeszerzési kiírásukon a nagyobb mennyiség miatt kedvezőbb árajánlatot kaptak.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.