A földárverések azonnali felfüggesztését követeli a Jobbik

MNO

2015. november 27., péntek 09:10, frissítve: péntek 09:57

A földárverések azonnali felfüggesztését követeli a Jobbik, mert „a föld nem lehet ilyen módon privatizált és külföldiek kezébe átjátszott árucikk” – mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke az M1 műsorában péntek reggel. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára csütörtökön közölte: már több mint 20 ezer hektár állami földet értékesítettek.

Z. Kárpát Dániel szerint „teljesen egyértelmű, hogy visszaélések, elképesztő aránytalanságok sorozata kíséri azt az elkapkodott és kicsit a jó ismerősökre kiírt döntési rendszert, amit a Fidesz–KDNP keresztülvitt” – írta az MTI.

Bitay: Álságos a Jobbik magatartása
Az állami földekért felelős államtitkár szerint álságos a Jobbik magatartása a földárverések ügyében: „megpróbálják elgáncsolni a kizárólag magyar licitálók lehetőségét”, majd ezt a nyilvánosság előtt szóvá teszik. „Ha (…) külföldi állampolgár nyerne a földliciten, szerződését ki kell függeszteni, és arra minden helyben lakó magyar állampolgárnak elővásárlási joga van” – fogalmazott Bitay Márton. Az államtitkár megjegyezte: a kormány eredeti szándékát arra, hogy csak magyar állampolgárok vehessenek részt a földliciten, az ellenzék támadta meg az Alkotmánybíróságon.

A minapi hír, hogy külföldi állampolgár legálisan földet vásárolhatott Magyarországon, a magyar történelemben példa nélküli – fogalmazott. Mint mondta, a kormányzat tekintheti ezt rendszerhibának, a Jobbik szerint azonban ez „nagyon súlyos hazaáruló lépés”, és amíg megvizsgálják, hogy „mit rontottak el ebben a rendszerben”, haladéktalanul fel kell függeszteni az árveréseket.

Saját magára licitált

Százmilliókért találtak gazdára állami földek Debrecenben. Az egyik árverésen tíz, nagy értékű parcella került kalapács alá. Egy 390 millió forintról induló terület árát 413 millióra tornázta fel a nyertes úgy, hogy nem volt ellenfele az árverésen. Minden bizonnyal azért licitált rá saját magára, hogy megnehezítse a bérlő dolgát – közölte a Hír TV. A bérlőt elővásárlási jog illeti meg, azaz licit nélkül elviheti a földet, de csak akkor, ha leteszi az árverésen kialakult árat.

Több mint 20 ezer hektár állami földet értékesítettek

A földárverések keretében már több mint 20 ezer hektár állami földet értékesítettek – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára csütörtökön az M1-en.

Bitay Márton Örs kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarországon a termőföld ára nagyon magas, ezért is volt fontos, hogy a kormány a földértékesítési program mögé tegyen egy hitelprogramot, amelynek segítségével minden természetes személy maximum 300 millió forintig vehet fel csaknem 2 százalékos kamatozású hitelt – írja az MTI. Újabb hitelkereteket kell majd biztosítani a gazdák számára, ugyanis jelentős az érdeklődés az említett hitelkonstrukció iránt – tette hozzá.

Kiskaput keresett a kormány

Most a polgári törvénykönyvet módosítanák úgy, hogy ha az állam eladja a földeket, az új tulajdonos azonnal felemelhetné a hosszú távú bérleti szerződések díját. Ha ezt a régi bérlők nem fogadnák el, le kellene mondaniuk a területről. A 2013 decembere előtt kötött szerződéseken csak akkor lehetne változtatni, ha a földforgalmi törvényt módosítják, de az erre vonatkozó passzus múlt héten elbukott a parlamentben. A Ptk. változtatása ugyanakkor csak feles többséget igényel.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.